Прокурор Божидар Джамбазов

По делото срещу Мирослав Найденов са използвани СРС, не само свидетелски показания

Прокурор Божидар Джамбазов

По делото срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов са използвани специални разузнавателни средства и не се е разчитало само на свидетелски показания. Това каза пред ТВ7 зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов в четвъртък.

Разследването срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е започнало през 2009 година от Софийската градска прокуратура. То е на базата на получен сигнал от ДАНС, в който се коментират корупционни схеми в Държавен фонд "Земеделие”, свързан е с проекти, финансирани с европейски средства, обясни отново Борислав Джамбазов.

"Без да изпадаме в конкретност, най-общо става дума за оказване на влияние, определяне, даване насоки за печелене на конкретни проекти от конкретни фирми и лица”, обясни прокурорът.

На въпрос на водещия защо това се случва три години по-късно, той каза: "Понякога прокуратурата е поставена да работи в тежки условия, особено когато става въпрос за икономическа престъпност, защото наред със събирането на писмени доказателства и документи, точно за изясняване на тези странични договорки, влияния, които се оказват по отношение на едно или друго длъжностно лице, е необходимо да се ползват свидетелски показания".

"Вече стана ясно, че в хода на самото разследване са били дадени показания, част от свидетелите, които впоследствие, вследствие на упражнен натиск, тези показания са променени", каза още той.

"В тази връзка е и второто обвинение, което е повдигнато на господин Найденов, защото се оказва, че именно с цел да повлияе върху хода на разследването, по-скоро поне аз така го виждам и така сме го коментирали с наблюдаващия прокурор, да се компрометират действията на част от свидетелите и на наблюдаващия прокурор, е бил депозиран сигнал в Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКС) срещу част от свидетелите и срещу тогавашния наблюдаващ прокурор по това дело".

Божидар Джамбазов допълни още, че по "делото са използвани специални разузнавателни средства (СРС), така че тук не става въпрос само за свидетелски показания”.

Най-тежкото наказание, което предвижда законът за тези обвинения, е до 10 години лишаване от свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?