Социалният министър:

По-добре да се строят детски градини, отколкото родителите да изпиват надбавките

По-добре да се строят детски градини, отколкото родителите да изпиват надбавките

Социалният министър Тотю Младенов обясни в сряда, че политиката на ГЕРБ е насочена към разкриването на детски градини и други социални услуги, а не към даването на пари кеш под формата на обезщетения и надбавки. Според Младенов предложението на парламентарната група на ГЕРБ отпреди ден за отпускането на 30 млн. лева за нови детски градини ще бъде прието от финансовия министър Симеон Дянков.

“Вижте, социалната политика не е само да даваш пари кеш. Социалната политика е да разкриваш и допълнителни социални услуги, защото тогава те отиват по предназначение до самите хора, а примерно не отиват, за да ги изпие някой и да не стигнат до децата. Ето това е много важно да се прави“, заяви той пред БНТ.

На репликата на водещата “ама, това с изпиването и стигането до децата говорите за някакви изключения, нали така“, Младенов отговори: “Не са изключения. Говоря за тези 35 лева, които се получават, и за съжаление голяма част от хората правят тези неща“.

“Една част от ромската общност примерно го правят това нещо. И ние, затова сега аз съм помолил областните управители заедно с Агенцията по социално подпомагане да правят внезапни проверки, както миналата година направиха в училищата, дали децата ходят на училище или не. И когато не ходят, спираме социалните помощи за два месеца. Миналата година спряхме на 3500 човека социалните помощи за два месеца за това, че децата им не ходят на училище. И сега ще направят пак тези проверки до края на тази година в цялата страна“, каза Младенов.

Общоизвестен факт е, че именно ромските деца са най-слабо обхванати в училищата и детските градини като на въпроса защо не пращат децата си да се учат, родителите им отговарят, че нямат пари да им купят обувки. Затова и не става ясно как политиката на ГЕРБ по строителството на детски градини ще повлияе именно на онази група родители, която “изпива помощите“.

“Когато има достатъчно детски заведения и услуги за децата и за техните родители, тогава няма да има нужда от тази добавка от 1 до 2 години, защото тогава майките ще могат да си оставят децата, и със спестените пари ще могат да се увеличат примерно за през първата година обезщетенията за майчинство. Но за да направим това, трябва да, както сме започнали да развиваме социални услуги, трябва да продължим, за да можем действително да осигурим на майките тези условия да могат те спокойно да работят и да си вършат работата и някой да им помага в отглеждането на техните деца. Това е смисълът“, каза Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?