Лидерът на ГЕРБ за кадрите на предишния и сегашния кабинет:

По-добре "калинки", отколкото "криминалинки"

ДПС иска анкетна комисия за назначенията на ГЕРБ

По-добре "калинки", отколкото  "криминалинки", заяви Бойко Борисов в защита на кадровата политика на ГЕРБ.

"По-добре "калинки", отколкото "криминалинки", които сегашните управляващи "насадиха" по цялата администрация в пълен обем". Поредната крилата фраза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, характеризираща кадровата политика на неговото и настоящото правителство, бе изречена в сряда по повод намерението на ДПС да се направи анкетна парламентарна комисия за проверка на "всички скандални назначения от управлението на Бойко Борисов", т.нар. ”калинки”.

Комисията най-вероятно ще се създаде, за да оправдае сегашната поголовна чистка и продължаващите партийни назначения, но този път на управляващите БСП и ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви пред бТВ, че ако кабинетът "Орешарски" може да бъде укорен за нещо, то политическите чистки са последното.

”Напротив, кабинетът Орешарски продължава да търпи калинките, наследени от ГЕРБ. Управлението на Пламен Орешарски има задача да разгради наследената тоталитарна система ГЕРБ”, каза в сряда Местан, който преди дни разкритикува сегашното правителство за "свенлива кадрова политика".

Той обеща да изнесе на специална пресконференция данни за скандални назначения при правителството на ГЕРБ. Твърденията си ще подплати с папка, в която са документирани всички назначения.


"Много важно е да се установи колко от тези предложения, включително и за длъжности с конкурс, са били уважени. Бързам да кажа - 100% са били уважени", каза лидерът на ДПС. Той допълни, че по време на ГЕРБ назначенията в администрацията са били просто формалност.

Местан даде пример за задкулисно и скандално назначение с един от шефовете на Здравната каса. Той обаче отказа да уточни за кой точно става дума.


"При г-н Орешарски подобни случаи, надявам се, да няма, но очакваме от всички министри да проведат административна реформа, за да освободят държавната администрация от всички калинки и да въведат конкурсното начало", каза още Местан.

Борисов: По-добре е да са партийни назначения

"Ако вземете гафовете им, те са десетки", коментира Борисов в парламента по адрес на назначенията на новата власт, обвинявайки я в политически реваншизъм.

След като дълго и пространно убеждаваше медиите, че кадрите на ГЕРБ са образовани и компетентни, Борисов стигна до следното общо заключение: "По-добре е да са партийни назначения, партията да си носи отговорност, да не е като сега - не можем да разберем кой кого е предложил в този кабинет, кой министър от коя партия е, каква политика има, на кого се отчита". По този начин той индиректно призна, че по време на неговото управление в администрацията са назначавани партийни кадри.

По-добре е всяка партия, която носи своята политическа отговорност, да застава зад кандидатите, които представя, посочи още опозиционният лидер.

В този ред на мисли Бойко Борисов дръпна и своеобразна реч в защита на медийния магнат Делян Пеевски, чийто злополучен избор за председател на ДАНС отключи мащабни граждански протести срещу правителството "Орешарски". Лидерът на ГЕРБ отказа да даде оценка дали Пеевски е олигарх или не, но според него той щял да бъде "буквално използван" от БСП и ДПС да им върши "мръсната работа" като шеф на ДАНС. Според Борисов не Ахмед Доган, а най-вероятно Сергей Станишев е издигнал кандидатурата на Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?