Шефът на столичната топлофикация по повод ремонтите на мрежата

По-добре сега без топла вода, отколкото през зимата да няма и парно

По-добре сега без топла вода, отколкото през зимата да няма и парно

Всеки клиент на "Топлофикация София" в следващата си фактура ще може да види най-отдолу за колко време ще бъде спряна в неговия район топлота вода. Това съобщи в понеделник пред БНТ изпълнителният директор на общинското дружество Стоян Цветанов, който се извини на потребителите за причиненото им неудобство от провеждащата се подмяна на топлопроводите в столицата. Миналата седмица бе обявено, че столични квартали ще останат заради ремонти по топлопреносната мрежа без вода между две седмици и два месеца. По думите на Цветанов много малко са абонатите, при които ремонтите ще продължат 60 дни

 

Графикът за периода, в който съответните райони ще бъдат засегнати, вече бе публикуван на сайта на топлофикационното дружество, но клиентите допълнително ще бъдат уведомени в сметките си.

 

"За първи път подменяме толкова много километри - над 32 км. Предвиждаме в следващите 3 години да подменяме между 32 и 35 км", каза топлофикационният шеф. По думите му за последните 10 години от остарялата 1000-километрова мрежа са сменени едва около 150 км, а сегашните планове на дружеството са за 3-4 години да се сменят 130 км.

 

"Ако не предприемем тези действия сега, е възможно през зимата да ни се случат доста по-неприятни неща, когато ще спре и топлата вода, и отоплението. Така че ние нямаме избор", допълни Цветанов.

 

"Авариите през тази зима показаха, че нещата не са в добро състояние и че трябва да се инвестира и да се подменя. Няма никакво друго решение. В противен случай очакваме да се случи нещо далеч по-лошо. През последната година пробивите се увеличиха с около 10 процента спрямо 2010 година, което показва неотложната нужда от инвестиции в мрежа. И не само в мрежа, централите също не са в добро състояние", обясни шефът на топлофикационното дружество

 

Ремонтът, който вече остави две части от "Овча купел" без топла вода, ще се финансира с пари от Международния фонд "Козлодуй" и с около 14 млн. лв. средства на общинското дружество.

 

По повод станалата постоянна заплаха за спиране на газовите доставки от "Булгаргаз" заради дълговете на общинското предприятие Цветанов коментира, че част от проблема с неплащането на сметките е, че "Топлофикация София" не си е получила всички пари, които има да ѝ дава "Националната електрическа компания" за изкупената по по-високи цени електроенергия. Освен това дружеството имало да си прибира сметки от длъжници като детски градини и училища, към които обаче топлоподаването продължава.

 

"Не сме спрели Софийския университет, въпреки рекордните задължения, които има към нас, не сме спрели Военно-медицинска академия, която има рекордни задължения към нас. Тоест всички ние изпълняваме в някаква степен и социална функция", обясни шефът на столичното парно.

 

По думите му това затруднява издължаванията на сметките за газ, въпреки че в последната година и половина има съществено раздвижване по процеса на събираемост и към момента около 73 до 74 процента от клиентите на дружеството имат между 0 и 6 неплатени сметки, което е в границите на допустимото.

Споделяне

Още от Бизнес