Бившият премиер в компанията на стюардеси ще бъде изслушан в НС

По документи: Бойко Борисов прекарал година и половина във въздуха

Все още не е установено дали Авиоотряд 28 е летял до селцето на Дядо Коледа във Финландия

По документи: Бойко Борисов прекарал година и половина във въздуха

Парламентарното разследване на полетите на кабинета "Борисов" с авиоотряд 28 и военни самолети и хеликоптери стигна до поредното разкритие под ръководството на депутата от "Атака" Венцислав Лаков.

Той обяви във вторник, че според справка от РВД става ясно, че от 2009 до 2013 г. са направени 422 полета, за които е записано, че на борда присъства министър-председателят.

 

Според Лаков това означава, че премиерът Бойко Борисов е бил във въздуха година и половина.

 

Временната парламентарна комисия във вторник изслуша доклад на главния инспекторат на Министерски съвет Лиляна Драгиева, а реши на следващото заседание да изслуша Бойко Борисов и стюардесите на Авиоотряд 28.

 

"Прави впечатление в доклада, че има много заявки за изпълнение на полети, които не би трябвало да се изпълняват от авиоотряда, защото той няма право да извършва търговска дейност," посочи Лаков.

 

Освен полети със специално предназначение има и такива не само за нуждите на министерства и ведомства, а и за нуждите на физически и юридически лица.

 

Проверката е установила заявка на адвокатско дружество "Батков и сие" за превоз "по повод организиран лов с група от седем видни руски бизнесмени в ДДС “Кормисош". Впоследствие обаче докладната от авиоотряда към премиера е за полет за подобряване летателната подготовка на пресечен терен в непозната местност и с кацане в района на Родопите.

 

Туристическа агенция "Галакси тур" пък е отправила искане за чартър с авиотряда до Финландия за периода 30.12.2009 г. до 3.01.2010 г. с посещение на селцето на Дядо Коледа, пътниците са били български граждани. Не е ясно обаче дали има положителна резолюция.

 

Лаков каза още, че в прокуратурата има данни, че е укривана информация за списъците за пътниците на борда на Авиоотряд 28. Той съобщи, че е провел среща с главния прокурор Сотир Цацаров, на която са се договорили за сътрудничество.

 

Шефът на правителствения авиоотряд по време на управлението на ГЕРБ Пенчо Пенчев заяви от своя страна, че нито един полет не е извършен без писмено или устно разрешение от министър-председателя.

 

Пенчев пристигна със закъснение на заседанието, тъй като преди това е бил на разпит в прокуратурата.

 

И по време на това заседание на комисията не станаха ясни списъците с пасажерите на всички полети на "Авиоотряд 28". От РВД посочиха, че нямат такова задължение, същото казаха и от "Авиоотряд 28" и от "Летище София".

 

Депутатът Йордан Цонев констатира, че "всички се правят на ударени", а председателят на комисията Венцислав Лаков заяви, че се е стигнало до там, прокуратурата да разпитва екипажите. Той допълни, че "омертата е тежка".

 

Във вторник комисията реши да продължи работата си с още месец заради многото документи по казуса.

 

Прокуратурата вече образува две досъдебни производства за използването на правителствения "Авиоотряд 28" и военни самолети по разпореждане на Министерския съвет.

 

Правителството на Пламен Орешарски вече извади официална справка, според която правителственият Авиотряд 28 е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година. За последните две години, когато авиотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. При това често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета.

 

Темата за Авиоотряд 28 бе повдигната още миналата година, след като стана ясно, че услугите на службата са били ползвани от любителския футболен отбор Витоша - Бистрица, повече известен като Бистришките тигри, чиито цветове защитаваше тогавашният премиер Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?