Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По две години в трудова колония за членовете на "Пуси райът"

576 коментара

Съдийката Марина Сирова от Московския районен съд в Хамовники осъди на две години в трудова колония при общ режим всяка от трите членки на руската пънк-група "Пуси райът", съобщиха руските медии в петък.

По-рано 22-годишната Надежда Толоконникова, 30-годишната Екатерина Самуцевич и 24-годишната Мария Альохина бяха признати от съдийката по делото за виновни в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист и вражда.

В хода на пренията в съда прокурорът бе поискал за всяка от подсъдимите наказание от 3 години лишаване от свобода в затвор с общ режим.

На 21 февруари тази година младите жени от групата "Пуси райът" с качулки, китари и озвучаване, изтанцуваха и изпяха "пънк молитва" в катедралата Христос Спасител в Москва, призовавайки Дева Мария да изгони Путин. "Пуси райът" коленичиха няколко пъти и се прекръстиха пред иконостаса, а мелодията на молитвата напомняше религиозен псалм.

При акцията пънкарките бяха облечени с рокли и клинове в ярки цветове и носеха маски също в ярки цветове.

През март трите жени бяха арестувани. Патриарх Кирил определи действията им като светотатство. Говорителят на патриаршията Всеволод Чаплин заяви, че младите жени са извършили престъпление, по-лошо от убийство и трябва да бъдат наказани.

Трите подсъдими заявиха, че са искали да разобличат "тайното споразумение между църквата и държавата" в Русия. Те твърдят, че пърформансът им пред олтара на храма "Христос Спасител" е политически протест, защитен от конституцията.

Съдийката Марина Сирова прие, че има смекчаващи вината обстоятелства и при трите подсъдими: и трите имали положителни характеристики от местата, където живеят, а Толоконникова и Альохина имат малолетни деца. Въпреки това съдийката смята, че е невъзможно да им наложи условна присъда.

Защитата на подсъдимите настояваше, че пънк-молебенът е бил политическа акция, но, основавайки се на показанията на свидетели, които не били чули никакви имена на политици по време на акцията, съдийката отхвърли този довод.

Трите обвиняеми, които изслушаха продължилото три часа изявление на съдийката с белезници на ръце и в зона за подсъдимите, наподобяваща стъклена клетка в съдебната зала, посрещнаха присъдите си със смях.

Техният адвокат Николай Полозов коментира присъдата в Twitter така: "Подписвайки присъдата срещу тях, властта подписа своята присъда".

Събралото се пред сградата на съда множество посрещна новината със скандиране "Позор" и "Свобода за Пуси райът".

Полозов съобщи, че присъдата ще бъде обжалвана и изрази увереност, че неговите подзащитни са готови да се борят за своята истина и че те ще бъдат напълно реабилитирани.

Адвокатката Виолета Волкова съобщи, че трите момичета от "Пуси райът" не желаят да бъдат помилвани от Путин.

Третият адвокат на защитата, Марк Фейгин, каза, че самият процес е бил фарс, а присъдата е негов венец. "Прочетеното от съдийката съдържа сериозни нарушения: в частта с мотивите са приведени неверни цитати. На подсъдимите са приписани думи, които те не произнасяли. Присъдата не е на съдия Сирова, това е решение на Путин. Присъдата отразява политическата ситуация в Русия. Властта се оказа глуха", каза адвокатът и добави, че пребиваването в колония носи реална опасност за живота и здравето на Толоконникова, Альохина и Самуцевич.

"Станалото може да се коментира единствено с думите от последната песен на "Пуси Райът": Путин разпалва пожара на революцията. Революцията ще спаси моята дъщеря, моята жена и всички останали. Ще правим революция", заяви съпругът на Толконникова, гражданският активист Пьотр Верзилов.

В деня на присъдата прояви в защита на трите момичета се провеждат в Париж, Берлин, Лондон, Москва, Санкт Петербург, Мадрид, Барселона, Прага, Единбург, Дъблин, Ню Йорк и на много други места по света и в Русия.

Защитници на пънкарките носеха ярки дрехи, вериги и белезници на ръцете и пъстри качулки, пише в. "Дейли телеграф" и публикува снимки от по-знаковите прояви, сред които и тази на паметника на Съветската армия в София. В Киев голи активистки от движението Фемен събориха голям дървен кръст в знак на протест. На много други места протестиращи поставиха или изрисуваха качулки на главите на паметници, посочва британският вестник.

Много политици и певци вече изразиха подкрепа за момичетата от пънк групата. Сред тях бяха Мадона, френската министърка на културата Орели Филипети, Пол Маккартни, Стинг, Питър Гейбриъл, Стивън Фрай, групите "Фейт ноу мор", "Франц Фердинанд" и "Ред хот чили пепърс", голям брой депутати от Бундестага.

Светът реагира остро на присъдата

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща, предаде ДПА."(Тя) подчертава състоянието на руското правосъдие по достоен за съжаление начин", каза Льонинг. Той каза, че присъдата е белязана от несправедливост, репресия и заплаха. По-рано днес Льонинг се включи в протест в защита на трите  пънкарки пред руското посолство в центъра на Берлин.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки.Аштън определи решението на съда като дълбоко обезпокоително и като петно върху репутацията на Русия. Присъдата поставя "сериозен въпросителен знак" за спазването на нейните международни задължения, подчерта тя.

"Амнести интернешънъл" разкритикува присъдата срещу трите пънкарки и я определи като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.

Младите жени от руската пънк група "Пуси райът" не трябва да бъдат пращани в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото", се казва в изявление на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.

"Това е абсурд", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин. "Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия."

Руската православна църква призова за снизходителност към трите пънкарки от "Пуси райът", предаде Франс прес. "Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Философката, Артистката и Писателката

Философката, Артистката и Писателката - това са прякорите на трите пънкарки, осъдени днес на по две години затвор в трудов лагер заради пънк молитвата в московския храм "Христос Спасител", пише Ройтерс.

Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата "Пуси райът" пред западните медии.

Надежда е част от руския творчески колектив Война, известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и въпреки това правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов. Тази творческа проява се състоя в Зоологическия музей в Москва и целта беше да се протестира срещу избирането тогава за президент на протежето на Владимир Путин - Дмитрий Медведев. Толоконникова следваше философия за последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учеше в престижния Московски университет. Сега дъщеря ѝ е на 4 години.

Съдът се опита да представи Надежда като жена с лошо влияние над останалите от пънк бандата. В съдебната зала на свидетелите бяха задавани въпроси дали са забелязали промяна в държането на останалите пънкарки, след като са се запознали с Надежда.

Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията.

Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия "Родченко". Преди да бъде арестувана през март, Екатерина живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции.

В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма "Христос Спасител", защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите.

В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко.

Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва. В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на Грийнпийс. Альохина има петгодишен син - Филип.

На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите. Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата ѝ реакция на протеста в катедралата "Христос Спасител". "Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин", заяви Мария. Майка ѝ й носела в ареста плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е  вегетарианка, посочва Ройтерс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

576 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #576

  ИИШ, вече изпростяваш съвсем, ма много
  "ВСЕКИ СВЕЩЕНИК НА ЦЪРКВА, ВСЯКО ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО НА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА РЕШИ ДА Я ЗАЛОСТИ И ДА НЕ РАЗРЕШАВА ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ НИКОГО, ОСВЕН ОТ ЖЕЛАНИ ОТ ТЯХ, ТЪПАКО ! "
  Всеки частен ресторант, зала, кафене - все "за обществено ползване" може да бъде залостено от собственика.
  Така че не пиши глупости, че църквите не били за обществено ползване. Ставаш смешен.

  "С НЕЯ РАЗПОЛАГА ЧАСТНИЯТ Й СОБСТВЕНИК И ТОЙ ИМА ..."
  По определение за "за обществено ползване -

 2. И.Иванов, Швеция
  #575


  ОТНОВО КОЛЕКЦИЯ ТЪПОТИ !

  """ Анонимен 09:35 | 21.08.2012

  "че църква не е обществено място и на него не важи "обществен ред", а важи частният ред на притежаващатя я частна институция ! Неспазването на чийто нечий частен ред не може да е престъпление !"

  Сериозно? Нещо друго не може ли да измислиш? Какво е обществено място по определение - "всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп." т.е. църквите са

 3. Коментарът е изтрит в на от автора.
  #574
 4. Анонимен
  #573

  Един руски свещеник – отец Сергий Баранов - след произнесената присъда хвърли расото и с открито писмо каза, че остава вярващ православен, но напуска руската православна църква. Ето какво пише той:
  „Московският патриарх по същество се явява инициатор за възбуждането на наказателното дело и развитието на събитията. Делото „Пуси райът” още повече укрепи изолацията на Русия от останалия свят, който, освен че смята нашата страна за агресивна и несвободна, ами сега се оказва също и страна на съдебно-религиозно

 5. Анонимен
  #572

  айде още густо за милиционерите - - - Гари Каспаров арестуван по време на мирно участие в мирен протест срещу осъждането на феминистките активистки и музикантки Pussy Riot. Вкаран в милиционерския автобус и набит там. После обвинен, че е ухапал милиционер. Nice, a?

 6. Анонимен
  #571

  ИИШ,
  "че църква не е обществено място и на него не важи "обществен ред", а важи частният ред на притежаващатя я частна институция ! Неспазването на чийто нечий частен ред не може да е престъпление !"

  Сериозно? Нещо друго не може ли да измислиш? Какво е обществено място по определение - "всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп." т.е. църквите са такива. Според теб в някое частно ресторантче законите на

 7. И.Иванов, Швеция
  #570


  ДОКАЗВАЩ СЕ БЕЗПОМОЩЕН ТЪПАК !

  """ Анонимен 21:24 | 20.08.2012

  Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
  (2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване

 8. Анонимен
  #569

  ИИШ,

  """" Анонимен 18:19 | 19.08.2012
  ...
  Сега, няма да те образовам - взимаш кодекса и четеш. """

  БЕЗМОЩЕН НАГЪЛ ТЪПАК ! МОШЕНИК, УЛОВЕН С ЛЕКОТА ОТ ИВАНОВ !"

  Всичко трябва да ти се набута на готово? Не може да четеш и да мислиш?
  _______
  Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация,

 9. Анонимен
  #568

  Остава без внимание въпроса защо именно "Христос Спасител" е бил избран за място на "молитвата" на "троицата" от Пуси Райът. Може да е случайно, но освещаването на този най-голям действуващ православен храм е станало на 31.12. 1999 г. На същия ден Владимир Путин заменя Борис Елцин на поста президент на Русия.

 10. Българин
  #567

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.