По-евтин газ с над 7% от октомври поиска "Булгаргаз"

Цената обаче ще зависи и от новите тарифи за пренос и намалението ще е по-малко

По-евтин газ с над 7% от октомври поиска "Булгаргаз"

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" изчисли, че цената на внасяната от него суровина ще намалее със 7.29 на сто от 1 октомври 2017 г. и поиска от енергийния регулатор да одобри стойност от 343.22 лв. за 1000 куб. м.

В тази цена обаче не са включени цените за достъп и пренос на суровината през газовата мрежа, както и акциз и ДДС.

Предложеното поевтиняване е по-голямо от прогнозираните 6 процента преди месец от газовия снабдител.

Крайната цена за потребители обаче ще зависи от тарифите за достъп до мрежата и за пренос, които обаче от 1 октомври 2017 г. ще се изчисляват по изцяло нов модел според точката на вход и изход от газовата мрежа. Според индустриалците това ще увеличи с 60 на сто досега плащаните такси за пренос, а изчисления на Министерството на енергетиката показват, че отражението на новия тарифен модел при преноса ще доведе до поскъпване на сегашната цена на газа между 0.37 и 2.4 на сто.

Ако предлаганото понижение на цената на самото гориво и повишаването на тарифата за преноса му чисто математически се съотнесат, това означава, че поевтиняването за крайните потребители ще е под въпросните 7.29 на сто.

Все пак всичко е въпрос на сметки на Комисията за енергийно и водно регулиране, която трябва да се произнесе и по двата вида тарифи, а ако се окаже, че поевтиняването на природния газ надхвърли 5 процента ще трябва да се преизчисляват и цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от различните топлофикации.

Очакванията са по-скоро поевтиняването на газа да е под 5 процента, за да не се налага регулаторът да променя и цените на парното и тока за бита.

Споделяне

Още от Бизнес