ДКЕВР спази обещанието на властта

По-евтин ток до 5%, а плащането на истинската сметка догодина

Гарантираме работа за всички и постигаме възможния компромис, заяви Стойнев

По-евтин ток до 5%, а плащането на истинската сметка догодина

Правителството на Пламен Орешарски спази обещанието да намали цената на тока до 5 на сто от 1 август 2013 г., но прехвърли за следващия регулаторен период голяма част от натрупания дефицит в системата.

 

Това става ясно от публикуваните в петък разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за тарифите до юли следващата година, които ще се обсъдят в понеделник, а на 29 юли се очаква да бъдат окончателно приети. В тях не са вкарани разходите на топлоелектрическите централи за закупуване на права за замърсяване на въздуха, както и всички дължими от "Националната електрическа компания" (НЕК) на електроразпределителните предприятия (ЕРП) суми за изкупената от юли миналата година досега енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

Това е второто за тази година намаление на цените на тока след извънредното от 5 март, когато те бяха свалени с 6-7 на сто по нареждане на отишлото си малко преди това правителство на ГЕРБ.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви пред журналисти, че "с новия ценови модел гарантираме работа за всички и постигаме възможния компромис". Още в началото на нашето управление ясно казахме, че основната ни цел в сектора е да не се увеличава цената на тока и го постигаме, каза още той.

"Мисля, че няма за момента никакъв риск за някой от подсистемата. Системата е балансирана по начин, по който да осигури стабилно управление и снабдяване с електрическа енергия за всички клиенти", коментира членът на ДКЕВР Лили Младенова.

Не на същото мнение са представителите на енергийния бизнес, но в следващите 11 месеца битовите, а и останалите на ниско напрежение бизнес клиенти може да се радват на намалението, което сваля дневната тарифа средно около 4.4 процента и нощната – с около 4.5 на сто.

С малко над 20% пада и таксата за износ на ток, след като от нея са извадени добавките за зелена и кафява енергия и невъзстановяемите разходи, но е вкарана цена "задължения към обществото", която пак ще отива за купуване на зелена енергия.

Жителите на София и Западна България ще плащат най-ниски цени, а в Североизточна България – по-високи.

Според плановете на ДКЕВР от следващия месец дневната тарифа за обслужваните от ЧЕЗ домакинства ще струва 0.15073 лв./кВтч без ДДС, а нощната – 0.09415 лв. Намалението в дневната цена е 4.4 процента, а в нощната – 6.02 на сто. Фирмите ще плащат по 0.20404 лв./кВтч без ДДС денем и 0.115 лв. - нощем.

Живеещите в Югоизточна България, където ток доставя ЕВН, ще плащат 0.15456 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.0946 лв. - за нощна. Спадът, предвиден от ДКЕВР, е 4.13 на сто в дневната тарифа и 6.83 – при нощната. При бизнес клиентите тарифите са 0.19977 лв. без ДДС за киловатчас денем и 0.12016 лв. - нощем.

В Североизточна България, където работи "Енерго-Про", от следващия месец хората ще дават по 0.1603 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.09752 лв. - по нощна тарифа. Това представлява поевтиняване от 4.5 процента при дневното потребление и 3.42 процента – при нощното. За фирмите цената става 0.20708 лв. без ДДС денем и 0.11212 лв./кВтч – през нощта.

Орязаните от регулатора искания на електроразпределителните дружества за вдигане на дневните и нощните цени са били съответно 2.35% и 5.66% от ЧЕЗ. От ЕВН са искали ръст от 16.35 на сто денем и 12.6 процента нощем, а от "Енерго-Про" са предложили дневният ток да поскъпне с 10.74 на сто, а нощният – с 39.07 процента, но това не е било прието от комисията.

Също така наполовина е свалена нормата на възвръщаемостта на капиталите на ЧЕЗ, а с около 1/3 за ЕВН и "Енерго-Про". Разрешени са им обаче повече разходи за поддръжка и експлоатация на мрежите през следващите 11 месеца.

От анализа на ДКЕВР става ясно, че в цените не са вкарани разходите, които топлофикациите и въглищните централи трябва да направят за закупуване на парникови квоти. Те ще бъдат отразени в цените от 1 юли догодина на база на действително изхарчени пари, а не по прогнози. Също така се предвижда да се компенсира само част от вече направените от ЕРП-ата разходи за задължително изкупуване на ток от ВЕИ, които НЕК им дължи и бави плащанията по тях от началото на годината. Поради тази причина ЕВН заведе арбитражно дело срещу България, а от "Енерго-Про" обявиха в петък, че ще сторят същото заради ценовия модел на ДКЕВР, който не защитава инвестициите им..

Явно тази тенденция за прехвърляне върху ЕРП-ата на финансовата тежест по държавния ангажимент за задължително изкупуване на зелената енергия ще продължи, защото в сегашните цени на тока ДКЕВР е предвидила НЕК да възстанови на ЧЕЗ 18.425 млн. лв., на ЕВН 186 млн. лв., а на "Енерго-Про" – 33.765 млн. лв. Не става ясно обаче как ще им се възстановяват бъдещите разходи по изкупуване на зелена енергия.

Освен това ЕРП-ата са орязани от средства за изпълнение на индивидуалните им цели за енергийни спестявания, независимо че поредно правителство се опитва да убеди обществото, че е загрижено за енергийната ефективност в страната и че тя му е приоритетна цел.

Според сметките на регулатора, с новия модел на ценообразуване в електроенергетиката от 1 август тази година до 31 юни 2014 г. общите разходи за производство на ток от възобновяеми източници ще намалеят с близо 499 млн. лв. Така за изкупуването на годишни количества от 3 324 016 МВтч зелена енергия ще са нужни почти 454 млн. лв., които, както става ясно, се планира да бъдат покрити с приходите от продадени държавни парникови квоти на европейския пазар. Досега в хазната от такива търгове са влезли над 50 млн. евро, очаква се до края на юни 2914 г. сумата да достигне 220 млн. евро, което е почти колкото разходите за ток от ВЕИ в следващите 11 месеца.

От разчетите на ДКЕВР става ясно още, че разходите на НЕК ще се увеличат с над 18 млн. лв. заради необходимостта от ремонти в нейните водно-електрически централи и работата на ВЕЦ "Цанков камък".

Очакванията на износителите на електроенергия, че наполовина ще им паднат разходите за преноса ѝ през мрежата на "Електроенергиен системен оператор", не се оправдаха. От сегашната такса са извадени трите добавки за зелена и кафява енергия и невъзстановяеми разходи, тарифата за достъп е намалена, но за пренос е увеличена и е вкарана нова цена "Задължения към обществото" от 15.20 лв./МВтч. Така общо за износа на тока ще се плащат 27.33 лв. вместо досегашните 34.26 лв., което е спад с 20.23 на сто.

По-късно министърът на икономиката и енергетиката заяви, че прогнозният износ на електроенергия през новия регулаторен период е 7 млрд. кВтч.

НЕК пък вече ще продава на клиентите си енергията по 78.47 лв./МВтч, без ДДС, преносната такса на държавната компания става 9.47 лв./МВтч. Запазват се добавките – за зелена енергия на 11.10лв./МВтч, за тока от когенерационните топлофикации от 3.83 лв./МВтч и 3.38 лв. за невъзстановяеми разходи по дългосрочните договори за изкупуване на тока от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3.

Регулаторът запазва и цената на продаваната от АЕЦ "Козлодуй” енергия, като определената норма на печалба на държавния ядрен оператор е 1.77%.

Свалени са цените на ТЕЦ "Бобов дол” от сегашните 96.83 лв. на 67.05 лв./МВтч при енергията и от 19.12 лв. на 13.35 лв./МВтч на разполагаемостта. Наполовина е свалена нормата на възвръщаемост на централата на Христо Ковачки. На ТЕЦ "Варна", която е собствено на ЧЕЗ, също са намалени цените на енергията – от 92.58 лв. на 80.82 лв./МВтч, а заплащането за разполагаемост се запазва 8.69 лв./МВтч.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2” ще продава енергията си на обществения доставчик за 38.79 лв./МВтч, а за разполагаемост ще получава 22.82 лв./МВтч.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес