Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По-евтин ток до 5%, а плащането на истинската сметка догодина

Гарантираме работа за всички и постигаме възможния компромис, заяви Стойнев

22 коментара
По-евтин ток до 5%, а плащането на истинската сметка догодина

Правителството на Пламен Орешарски спази обещанието да намали цената на тока до 5 на сто от 1 август 2013 г., но прехвърли за следващия регулаторен период голяма част от натрупания дефицит в системата.

 

Това става ясно от публикуваните в петък разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за тарифите до юли следващата година, които ще се обсъдят в понеделник, а на 29 юли се очаква да бъдат окончателно приети. В тях не са вкарани разходите на топлоелектрическите централи за закупуване на права за замърсяване на въздуха, както и всички дължими от "Националната електрическа компания" (НЕК) на електроразпределителните предприятия (ЕРП) суми за изкупената от юли миналата година досега енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

Това е второто за тази година намаление на цените на тока след извънредното от 5 март, когато те бяха свалени с 6-7 на сто по нареждане на отишлото си малко преди това правителство на ГЕРБ.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви пред журналисти, че "с новия ценови модел гарантираме работа за всички и постигаме възможния компромис". Още в началото на нашето управление ясно казахме, че основната ни цел в сектора е да не се увеличава цената на тока и го постигаме, каза още той.

"Мисля, че няма за момента никакъв риск за някой от подсистемата. Системата е балансирана по начин, по който да осигури стабилно управление и снабдяване с електрическа енергия за всички клиенти", коментира членът на ДКЕВР Лили Младенова.

Не на същото мнение са представителите на енергийния бизнес, но в следващите 11 месеца битовите, а и останалите на ниско напрежение бизнес клиенти може да се радват на намалението, което сваля дневната тарифа средно около 4.4 процента и нощната – с около 4.5 на сто.

С малко над 20% пада и таксата за износ на ток, след като от нея са извадени добавките за зелена и кафява енергия и невъзстановяемите разходи, но е вкарана цена "задължения към обществото", която пак ще отива за купуване на зелена енергия.

Жителите на София и Западна България ще плащат най-ниски цени, а в Североизточна България – по-високи.

Според плановете на ДКЕВР от следващия месец дневната тарифа за обслужваните от ЧЕЗ домакинства ще струва 0.15073 лв./кВтч без ДДС, а нощната – 0.09415 лв. Намалението в дневната цена е 4.4 процента, а в нощната – 6.02 на сто. Фирмите ще плащат по 0.20404 лв./кВтч без ДДС денем и 0.115 лв. - нощем.

Живеещите в Югоизточна България, където ток доставя ЕВН, ще плащат 0.15456 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.0946 лв. - за нощна. Спадът, предвиден от ДКЕВР, е 4.13 на сто в дневната тарифа и 6.83 – при нощната. При бизнес клиентите тарифите са 0.19977 лв. без ДДС за киловатчас денем и 0.12016 лв. - нощем.

В Североизточна България, където работи "Енерго-Про", от следващия месец хората ще дават по 0.1603 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.09752 лв. - по нощна тарифа. Това представлява поевтиняване от 4.5 процента при дневното потребление и 3.42 процента – при нощното. За фирмите цената става 0.20708 лв. без ДДС денем и 0.11212 лв./кВтч – през нощта.

Орязаните от регулатора искания на електроразпределителните дружества за вдигане на дневните и нощните цени са били съответно 2.35% и 5.66% от ЧЕЗ. От ЕВН са искали ръст от 16.35 на сто денем и 12.6 процента нощем, а от "Енерго-Про" са предложили дневният ток да поскъпне с 10.74 на сто, а нощният – с 39.07 процента, но това не е било прието от комисията.

Също така наполовина е свалена нормата на възвръщаемостта на капиталите на ЧЕЗ, а с около 1/3 за ЕВН и "Енерго-Про". Разрешени са им обаче повече разходи за поддръжка и експлоатация на мрежите през следващите 11 месеца.

От анализа на ДКЕВР става ясно, че в цените не са вкарани разходите, които топлофикациите и въглищните централи трябва да направят за закупуване на парникови квоти. Те ще бъдат отразени в цените от 1 юли догодина на база на действително изхарчени пари, а не по прогнози. Също така се предвижда да се компенсира само част от вече направените от ЕРП-ата разходи за задължително изкупуване на ток от ВЕИ, които НЕК им дължи и бави плащанията по тях от началото на годината. Поради тази причина ЕВН заведе арбитражно дело срещу България, а от "Енерго-Про" обявиха в петък, че ще сторят същото заради ценовия модел на ДКЕВР, който не защитава инвестициите им..

Явно тази тенденция за прехвърляне върху ЕРП-ата на финансовата тежест по държавния ангажимент за задължително изкупуване на зелената енергия ще продължи, защото в сегашните цени на тока ДКЕВР е предвидила НЕК да възстанови на ЧЕЗ 18.425 млн. лв., на ЕВН 186 млн. лв., а на "Енерго-Про" – 33.765 млн. лв. Не става ясно обаче как ще им се възстановяват бъдещите разходи по изкупуване на зелена енергия.

Освен това ЕРП-ата са орязани от средства за изпълнение на индивидуалните им цели за енергийни спестявания, независимо че поредно правителство се опитва да убеди обществото, че е загрижено за енергийната ефективност в страната и че тя му е приоритетна цел.

Според сметките на регулатора, с новия модел на ценообразуване в електроенергетиката от 1 август тази година до 31 юни 2014 г. общите разходи за производство на ток от възобновяеми източници ще намалеят с близо 499 млн. лв. Така за изкупуването на годишни количества от 3 324 016 МВтч зелена енергия ще са нужни почти 454 млн. лв., които, както става ясно, се планира да бъдат покрити с приходите от продадени държавни парникови квоти на европейския пазар. Досега в хазната от такива търгове са влезли над 50 млн. евро, очаква се до края на юни 2914 г. сумата да достигне 220 млн. евро, което е почти колкото разходите за ток от ВЕИ в следващите 11 месеца.

От разчетите на ДКЕВР става ясно още, че разходите на НЕК ще се увеличат с над 18 млн. лв. заради необходимостта от ремонти в нейните водно-електрически централи и работата на ВЕЦ "Цанков камък".

Очакванията на износителите на електроенергия, че наполовина ще им паднат разходите за преноса ѝ през мрежата на "Електроенергиен системен оператор", не се оправдаха. От сегашната такса са извадени трите добавки за зелена и кафява енергия и невъзстановяеми разходи, тарифата за достъп е намалена, но за пренос е увеличена и е вкарана нова цена "Задължения към обществото" от 15.20 лв./МВтч. Така общо за износа на тока ще се плащат 27.33 лв. вместо досегашните 34.26 лв., което е спад с 20.23 на сто.

По-късно министърът на икономиката и енергетиката заяви, че прогнозният износ на електроенергия през новия регулаторен период е 7 млрд. кВтч.

НЕК пък вече ще продава на клиентите си енергията по 78.47 лв./МВтч, без ДДС, преносната такса на държавната компания става 9.47 лв./МВтч. Запазват се добавките – за зелена енергия на 11.10лв./МВтч, за тока от когенерационните топлофикации от 3.83 лв./МВтч и 3.38 лв. за невъзстановяеми разходи по дългосрочните договори за изкупуване на тока от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3.

Регулаторът запазва и цената на продаваната от АЕЦ "Козлодуй” енергия, като определената норма на печалба на държавния ядрен оператор е 1.77%.

Свалени са цените на ТЕЦ "Бобов дол” от сегашните 96.83 лв. на 67.05 лв./МВтч при енергията и от 19.12 лв. на 13.35 лв./МВтч на разполагаемостта. Наполовина е свалена нормата на възвръщаемост на централата на Христо Ковачки. На ТЕЦ "Варна", която е собствено на ЧЕЗ, също са намалени цените на енергията – от 92.58 лв. на 80.82 лв./МВтч, а заплащането за разполагаемост се запазва 8.69 лв./МВтч.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2” ще продава енергията си на обществения доставчик за 38.79 лв./МВтч, а за разполагаемост ще получава 22.82 лв./МВтч.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #22

  Ако се замислим и става чудо. Значи започваме да се чудим 1 - Защо е нормално да се намалява цената на месо, сирене, мляко, домати, краставици, дрехи и всякакви стоки. 2 - Всички искат да се намалат цените на услуги всякакави - административни, здравни, на лекарства, на този дето шие, ремонтира, на техника, а бе за каквото се сети човек! НО САМО НЯКОЙ ДА СПОМЕНЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОК, ГАЗ, БЕНЗИН И ВСЯКАКВИ СТОКИ ПРОИЗВЕЖДАНИ ОТ МАФИОТИ, ТОГАВА ВСИЧКИ МЕДИИ ВДИГАТ ВОЙ ДО НЕБЕТО. Мафиотите лесно се познават - те постоянно си казват мнението в медиите. Който плаща - поръчва музиката!

 2. Анонимен
  #21

  20 Бих обобщил - да се обявят за нищожни всички неизгодни за народа договори във всички сфери. Нали всяко решение на съда започва с думите "В името на народа". Крайно време е тези думи да придобият материален облик, а не да се използват само като евтино клише.

 3. Анонимен
  #20

  Съдът трябва да обяви за нищожни всички неизгодни за народа договори за доставка на електроенергия и ако трябва да осъди Костов, Станишев, Р. Овч., Доган, Борисов и т.н. лично да плащат неустойките по тези договори. Също трябва да се погнат тези ВЕИ, които от едната страна взимат евтин ток от НЕК, а от другата страна го изкарват същия този ток като зелена енергия по преференциални цени, работейки по 32 часа в денонощието. Защо, мислите, се нароиха толкова много такива паразити от една година насам?

 4. Анонимен
  #19

  Орешарски, ако е умен, ще намали тока с 50%, пък след тях - потоп. Има ли някой още, който не вижда, че се доразбива енергетиката ни, само и само правителството на ДПС да се задържи колкото се може повече на власт?

 5. Анонимен
  #18

  С този геноцид,върху ЕРПта дали пък не се проправя път на Цецо Василев, Цеко Минев или ТИМ да придобият и тогава жална ни майка!

 6. Анонимен
  #17

  Знаеме какво искаме! Искаме си цеца секса, прокопиев и златев да ни вдигат всяка година цената тока поне с 20%!

 7. Анонимен
  #16

  11 май ти си провокатор. Няма нужда да говориш за Герб. Те бяха недоразумение. По-добре си отвори очите и виж червените бандити как те лъжат. Сега 4% по-малко, зимата 8% повече. Ако имаш акъл ще го разбереш.

 8. Анонимен
  #15

  За Стойнев, никому неизвестния министър:
  1. Това правителство работи от името на 24% от гласоподавателите по простата причина, че активността беше под 50%. То работи от името на по-неграмотната и неука част от избирателите. Останалите 76% очевидно не са гласували за него.
  2. Големите хвалби, че намалили тока с 5%, някъде и с по-малко нищо не значи. За 20 лв. ще платиш с 1 лев по-малко, който можеш да си го бучнеш на шапката. Ако някой нещастен пенсионер нещо се обърка и изхарчи 100 лв., ще плати

 9. Анонимен
  #14

  5% по-евтин ток . Един милярд външен заем. Нима не съзирате връзката? С този външен заем ще се покриват далаверите на оглушарски ,вкл. и това намаление. А кой ще изплаща заема? Аз /демократа / и ти /комуниста/ . Това се нарича комунистическа долна , гадна , просташка пропаганда. Комунисто социалист , ти връзваш ли им се?

 10. Анонимен
  #13

  Смях в залата. Овчаров и Станишев окрадоха два милиарда и докараха НЕК до фалит, заради което реално скочиха цените на тока през зимата, сега ще ми намаляват уж с няколкол левчета.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.