По-евтин ток, но по-скъпо парно от юли заяви ЕВН

От "Енерго-Про" поискаха средно повишение за бита и бизнеса от 0.26%

По-евтин ток, но по-скъпо парно от юли заяви ЕВН

Различни подходи към образуването на цената на електроенергията от 1 юли 2020 г. предлагат обществените доставчици на ток на Комисията за енергийно и водно регулиране с внесените във вторник заявление на бъдещите тарифи.

Обслужващата Югоизточна България компания ЕВН поиска символично намаляване на цената на тока за нейните клиенти, но повишаване на цената на топлинната енергия за пловдивчани, независимо от това, че от 1 април ще се намали цената на природния газ с над 40 процента. Очакначетлоно решение за поевтиняването на синьото гориво ще се вземе в сряда - 1 април.

Дружеството "Енерго-Про", работещо в Североизточна България, пък поиска среден ръст на цената на тока за домакинствата и стопанските потребители в неговата мрежа от 0.26 на сто. От съобщението става ясно, че за бита увеличението ще е малко по-голямо от усреднената стойност.

От ЧЕЗ все още не са обявили какво предложение са внесли.

Цени без либерализация

Ценовите заявления на мрежовите оператори и обществените доставчици обаче не отразяват промените, които ще поискат и производителите на електроенергия за регулирания пазар като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 3", както и на оператора на мрежата високо напрежение – държавният "Електроенергиен системен оператор". Не отразяват и намеренията на правителството за частично освобождаване на цените на тока от 1 юли за ония битови клиенти, които са присъединени на над 50 МВ. За изпращането на тези потребители на свободния пазар настоява Европейската комисия, но все още не са предприети никакви законови промени, които в условията на извънреден режим на работа на парламента не е ясно кога въобще ще бъдат внесени и приети.

Каква ще е промяната на цените на тока зависи изцяло от Комисията за енергийно и водно регулиране, която през последните пет години – в настоящия си състав, разрешаваше поскъпване около 2 процента и нейният председател Иван Иванов даде да се разбере, че този подход ще бъде приложен и сега.    

От доставчика в Югоизточна България ЕВН обявиха, че са поискали цената на дневната енергия да се покачи нищожно. Да стане 0.13334 лв./кВтч (без ДДС) при сегашна тарифа от 0.1333 лв./кВтч, а нощната да остане същата - 0,05331 лв./кВтч (без ДДС). Предвидено е обаче намаление на мрежовите тарифи, заплащани от битовите и бизнес клиенти, присъединени на средно и ниско напрежение в региона.

Заявленията на доставчика и мрежовия оператор при средно потребление на домакинство от 200 кВтч денем и 70 кВтч. нощем ще доведат до минимален краен ефект в месечната сметка. При сегашна фактура от 53.32 лева (с ДДС) за такова потребление, бъдещата би била 53.28 лева (с ДДС), изчисляват от ЕВН.

Достъп до мрежата според мощността, а не според потреблението

Компанията иска също така от регулатора да одобри и нов начин на калкулиране на плащаната от домакинствата цена за достъп до разпределителната мрежа. Искането е от 1 юли 2020 г. тарифата да e постоянна компонента и да се изчислява на база предоставена мощност вместо на база потребление. Това е отколешно искане на дружеството, което обаче регулаторът все подминава. Така сметки ще имат и вили и жилища, които не се обитават постоянно и имат месеци без потребление, но компанията прави разходи за поддръжката на мрежата до имота.

Този подход няма да увеличи приходите на компанията от цена достъп, тъй като те остават такива, каквито се определят от КЕВР за всеки ценови период.

В момента разходите за достъп до мрежата се покриват според месечната консумация и количеството потребена енергия, а не според ангажирания от клиентите капацитет. Това не отговаря на факта, че тези разходи са постоянни и не зависят от потреблението. Резултатът е кръстосано субсидиране между клиентите с различна предоставена мощност (капацитет), обясняват от дружеството.

То обяснява, че при сегашното положение има разходи за поддръжка на мрежата до обекти, дори и те да не ползват електроенергия. С предложения модел кръстосаното субсидиране между различните клиенти се прекратява и се постига по-справедливо разпределение на разходите за поддръжка и развитие на мрежата, посочват от ЕВН.

Ефект за клиентите е също, че в месеци с рязка промяна на времето и високо потребление цената им за достъп до мрежата няма да се увеличава с потреблението, както е в момента, а ще запази същата си част в стойността на фактурата им. Tози модел ще направи възможно и реализацията на следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия за битови клиенти, който - както беше обявено от институциите - също ще е базиран на предоставена мощност на всеки клиент, посочва се в съобщението на компанията.

Тя предлага от 1 юли 2020 г. цената за достъп на битови клиенти до мрежата да бъде еднаква – 0.01917 лв./кВтч на ден, като тя да се определя на база предоставената мощност на всеки обект на потребление.

ЕВН посочва, че този модел на калкулиране на цена достъп на база предоставена мощност е възприет и в още 18 държави членки на Европейския съюз и той отразява тенденциите за увеличение на производството на възобновяема енергия, електромобилността и дигитализацията на енергийните услуги.

По-скъпо парно в Пловдив въпреки евтиния газ

От австрийската компания, която притежава и топлофикационното дружество в Пловдив, допълват, че са внесли заявление и за цена на топлинната енергия от 107.55 лв./МВтч. Това е ръст спрямо досегашната цена от 97. 58 лв./МВтч. В същото време се очаква цената на природния газ да падне с повече от 40 процента от април и тарифите да останат ниски предвид цените на петрола и дериватите му.

От "ЕВН България Топлофикация" обясняват исканото повишение на цената на топлинната енергия със спада на цената на електроенергия заради поевтинелия газ и справедливото разпределение на тежестта. В момента има кръстосано субсидиране вътре в самото дружество и цената на парното се поддържа по-ниска от реалната ѝ заради високите цени на произведената по комбиниран начин от дружествата електроенергия.

Поскъпване на тока на "Енерго-Про" с 1 процент

От "Енерго-Про" информираха, че внесените от тях предложения в регулатора ще доведат до поскъпване на средната крайна цена за снабдяване на битовите и стопанските му потребители с 0.26%.

Предлаганото крайно вдигане на цената само на електроенергията от 1 юли ще е 0.98 на сто спрямо сегашните цени. То обаче е по-малко от първоначално планираното вдигане с 1.83 процента, уточняват от компанията. Спадът е заради значителното поевтиняване на цената на електрическата енергия, търгувана на Българската независима електроенергийна борса през последните два месеца преди подаване на заявленията. Дружеството също уточнява, че разчетите му са при сега действащите цени на останалите участници по веригата на производство и пренос на електроенергията.

Цената на мрежовите услуги на електроразпределителното дружество на чешката компания би се променила с 0.71%, сочат изчисленията ѝ. Тя предлага на регулатора също така от 1 юли цената за достъп до електроразпределителната мрежа на небитовите (стопански) потребители да се определя на база на предоставената мощност. Това, което ЕВН въведе за своите стопански потребители през 2011 г., а сега иска същото за битовите

Заради извънредното положение с коронавируса, дружеството в Североизточна България е удължило срока за актуализация на данни за предоставена мощност до 31 май 2020 г.

В заявлението се "Енерго-Про" иска и  признаване на разходите, които произтичат от наложени задължения по Закона за енергийната ефективност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес