По-евтиният ток от двете американски ТЕЦ се отлага за август

Сделките още се обсъждат, както и заемът за НЕК за изплащане на старите дългове към централите

Министър Теменужка Петкова обяви забавянето на сделките, сн. БГНЕС

Ще се отложи за началото на август влизането в сила на споразуменията за намаляването на цената на електроенергията от двете американски топлоцентрали "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", изкупувана по 15-годишни договори от "Националната електрическа компания" (НЕК). Това съобщи пред журналисти в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Причините за отлаганото поевтиняване на тока, което ще намали финансовата тежест за НЕК, а от там ще се задържи ръстът на цените за домакинствата до планираните 2 процента от юли, са в доуточняването на детайли по двата документа, подписани в началото на април между директорите на трите компании. Те трябваше да влязат в сила в края на юни, но двете страни са се разбрали да се отложи с месец срокът, тъй като все още част от общо 23 банки-кредитори на стоежа на изцяло новата ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" не са одобрили споразумението, както и бордът на директорите на американската компания. Не е финализирано съгласието на кредиторите и на "КонтурГлобал".

За да върви по-бързо процедурата обаче проектът на договор с "Ей и Ес" вече е внесен за разглеждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, която също трябва да се произнесе по него. Същото предстои и за бъдещия контракт с "КонтурГлобал", обясни зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

На тези документи се разчита за подтискане на ръста на цената но тока за бита и малкия бизнес, тъй като със 17 процента ще бъде намалена цената, плащана от НЕК на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", за това да държи в готовност за работа мощностите си – така наречената разполагаемост. Същата тарифа за другата американска централа в комплекса – "Ей И Ес Гълъбово", ще бъде с 14 на сто по-ниска. Това трябва да спестява на НЕК около 100 млн. лв. годишно в следващите десет години до изтичането на дългосрочните договори за изкупуване на тока.

Важно условие за влизане в сила на договорката е изплащането на дълговете на НЕК към двете централи за изкупуваната в предходните години електроенергия. При подписването на споразумението борчът възлизаше на 700 млн. лв., от които 388 мл. лв. се падаха на "ЕЙ и Ес".  Вече обаче дългът надхвърля 750 млн. лв. и не е ясно колко ще стигне до финализирането на сделките.

Още през април стана ясно, че за уреждане на дълговете на НЕК ще се тегли заем. Над два месеца по-късно все още не е ясно откъде ще бъде взет и какъв точно ще е. Предишни коментари на Николов и на Жаклен Коен, шеф на собственика на НЕК – "Български енергиен холдинг", бяха за различни по тип кредити. Николов коментираше синдикиран заем, Коен – мостово финансиране. Ясно беше, че при всички положения ще се налага държавна гаранция.

От думите на Николов в сряда стана ясно, че все още нищо не е решено за този заем и продължават преговорите с Министерството на финансите за начините да се уреди този въпрос. "Има различни варианти за финансиране, не искайте от мен да ви казвам предварително какви ще са процедурите. Още не е решено", заяви Николов. В същото време той е убеден, че срокът до края на юли ще е достатъчен за уреждането на кредита за погасяването на борчовете на НЕК към "Ей И Ес" и "Контур Глобал".

Според енергийното министерство това, че ще се забави влизането в сила на предоговорените условия за изкупуването на тока от двете въглищни мощности няма да се отрази върху в момента планираните от енергийния регулатор цени на тока от 1 юли. Комисията е предвидила буфери в случай, че договорките не злязат в сила в предвидените по-рано срок и реално те ще бъдат използвани до финализирането на сделките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес