По-евтино за данъкоплатците е съдът да не пуска под гаранция

По-евтино за данъкоплатците е съдът да не пуска под гаранция
Вътрешният министър Цветан Цветанов представи във вторник поредната порция от вече традиционните си разсъждения върху работата на съдебната система.

На фона на представена статистика за ръст на конвенционалната престъпност, вицепремиерът обяви, че не е доволен, че задържани за разпространение на наркотици или кражби на коли, се пускат бързо от ареста с парична гаранция.

"Ако се направи една равносметка колко са парите, които се дават, за да могат да работят оперативните работници и криминалистите, за документиране на дадена престъпна дейност, трябва да ви кажа, че сигурно, ако трябва да плащаме храната на извършителите, ще излезе по-евтино на данъкоплатеца да стоят там и да бъдат изведени от обществото, за да не правят повече престъпления", разясни Цветанов.

По думите му трябва да се прецизира всяка една мярка и това какви са евентуалните последствия от излизането на лицето от ареста при положение, че има достатъчно доказателства за извършената престъпна дейност.

Освен това той поиска да бъде отнемано имущество за всякакъв вид престъпления.

Цветанов използва момента да съобщи още, че "около 630 души в страната са част от организираната престъпност, до които МВР е стигнала".

"Реалните субекти, извършили престъпление, които са приведени в известност, са 2400 души", съобщи още министърът.

В неговото присъствие бяха представени данните от изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за състоянието на престъпността през 2009 година и статистика за регистрираните престъпления през годината.

Очаква се ръст на престъпността

Според изследването на ЦИД жертвите на престъпления по-често търсят помощ от полицията, но все още на всяко едно регистрирано престъпление се падат приблизително пет, които не се регистрират от полицията.

През 2008 година 56% от взломните кражби са били докладвани, а само година по-късно цифрата вече е 81%. Според центъра основната причина за това е нарасналото доверието в полицията.

През 2009 година при най-масовите престъпления се отчита ръст, като данните на изследването са потвърдени и от статистиката на полицията. Тенденцията се отнася за кражбите от домовете, кражбите от автомобили, грабежите от граждани.

Тихомир Безлов от ЦИД коментира, че практиката е до година-година и половина след започването на криза да се регистрира скок в престъпността.

"Натискът тепърва предстои", посочи Безлов.

Разкриваемостта остава под 50%

Според статистиката на МВР ръстът на конвенционалната престъпност през 2009 година спрямо предишната е 8.7%. През 2009 г. са регистрирани 123 196 престъпления, като от тях са разкрити 56 350. Година по-рано регистрираните престъпления са 113 340, а разкритите - 54 692.

63.3% от престъпленията са против собствеността. Миналата година убийствата са били 144, а през 2008 г. - 161.

"Равнището на престъпността не е само функция от работата на МВР. Цялата държава трябва да помага на нашите служители и правоохранителните органи", заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Освен призива, отправен към населението и институциите, Георгиев констатира, че няма лидер на организирана престъпна група, който да не е в полезрението на МВР.

Сексуалните услуги поевтиняват

Според изследването на ЦИД за състоянието на престъпността 23% от българските семейства имат опит с телефонните измами.

Центърът за изследване на демокрацията регистрира обаче свиване на пазарите на наркотици, сексуални услуги и други. Регистриран е спад в достъпа до хероин и кокаин, което се обяснява както с намалената покупателна способност заради кризата. Така и заради натиска на полицията.

Пазарът на платените сексуални услуги също не генерира растеж. ЦИД е регистрирал намаление на средната цена за сеанс – от 60 лв през 2008 година на 40 през 2009 г. През 2009 година близо 6% признават, че са ползвали платени сексуални услуги

Освен това докато през 2008 г. използващите такива услуги средно са заплащали 3.1 сеанса годишно, през 2009 година тази цифра е 2.9.

Все повече граждани одобряват легализирането на проституцията – 35%, 41% обаче са за пълната ѝ забрана.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?