По-големите сметки за парно в София през март не са нарушение

По-големите сметки за парно в София през март не са нарушение

По-високите сметки за парно, от които се оплакаха потребители на столичната "Топлофикация", не са нарушение. Причината през последния месец от отоплителния сезон хората да са плащали повече, отколкото през периода декември 2019 г. –февруари 2020 г., е, че през март прогнозното количество енергия е завишено спрямо реално използваното, а през останалия период отчетеното е било по-малко от реално потребеното.

Това обаче се правело всяка година, било позволено от нормативните документи, а практиката има за цел в най-натоварените месеци от отоплителния сезон хората да плащат по-малко.

Това става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която проверява жалбите на абонати на столичното парно срещу високите им сметки през март.

От данните, оповестени от КЕВР става ясно, че през периода декември 2019 г. –февруари 2020 г. "Топлофикация София" е фактурирала с около 15% по-малко топлинна енергия от реално потребената. През март в сметките вече са включени 12% повече енергия от реално доставената.

"Този начин на фактуриране цели да бъдат облекчени сметките на клиентите през най-студените зимни месеци и се прилага през всеки отоплителен сезон, на основание на Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост", пише в съобщението от енергийния регулатор.

В него се посочва още, че цената на парното през март тази година беше по-висока от цената през същия месец на 2020 г.

В съобщението се припомня, че голяма част от абонатите на парното в София плащат прогнозни сметки през отоплителния сезон. Те предстои да получат реалните си фактури за наистина изразходваните количества енергия.

Проверката е направена на базата на сметките на клиентите в 12 произволно израни сгради, които са свързани към мрежата на столичното парно. 

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?