По-голяма и по-ярка: Тази неделя има Супер Луна

По-голяма и по-ярка: Тази неделя има Супер Луна

В неделя вечерта всички, които обичат да наблюдават звездното небе, ще могат да наблюдават (при добра видимост, разбира се) т.нар. Супер Луна, когато спътникът на Земята ще изглежда по-голям и по-ярък от обикновено.

Това е последната Супер Луна за годината, но ще бъде най-голямата и най-ярката за 2017 г., защото орбитата на Луната ще е най-близо до Земята.

Този път Луната ще се приближи до нас на разстояние 357 987 километра – с 26 хил. км. по-близо, отколкото обикновено. Въпреки това разликата в размера – 7% и в яркостта – 15%, няма да е особено забележима за невъоръжено око.

НАСА нарече сегашното явление първа част на "трилогията Супер Луната", тъй като феноменът обхваща три събития – докато Луната е на минимално разстояние от Земята, ще се случат още две пълнолуния: на 1 и 31 януари.

Робърт Мейси от Кралското астрономическо общество във Великобритания коментира пред БиБиСи, че "най-фантастичната картина" може да се наблюдава при изгряването на Луната в неделя и при залеза ѝ в понеделник.

Това е свързано с т.нар. оптическа "лунна илюзия", при която Луната изглежда много по-голяма, когато започва да се издига над хоризонта.

"Това е забележително явление и си струва хората да го видят", казва ученият, но допълва, че хората не бива да очакват Луната да им се стори огромна, а само малко по-голяма от обикновено.

Луната се върти около Земята по елиптична орбита и тъй като няма формата на идеален кръг, разстоянието между нашата планета и естествения ѝ спътник постоянно се мени. Освен това разстоянието зависи от въртенето на самата Земя около Слънцето. Всичко това означава, че перигеят – максималното приближаване на Луната към Земята – и пълнолунието далеч не винаги съвпадат. Само когато се случват едновременно, може да се говори за Супер Луна.

Перигеят ще настъпи в 10.43 ч. българско време на 4 декември, каза Пенчо Маркишки от БАН.

Миналата година Луната се приближи до Земята най-близкото разстояние от 1948 г. насам – феномен, който ще се повтори чак на 25 ноември 2034 г.

Споделяне

Още от Свят