Експертизата, назначена от прокуратурата, потвърди:

По-голямата част от бюлетините в Костинброд са годни за употреба

Разследващите все още не могат да прогнозират дали ще се стигне до някакви обвинения

Над 2/3 от откритите надпечатани бюлетини в склада на "Мултипринт" в Костинброд са били годни за употреба, съобщи в четвъртък зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Това става ясно от заключенията на назначената от разследващите експертиза, която е изследвала всяка от общо 475 417-те бюлетини.

Според вещите лица общо 351 075 от тях са абсолютно изрядни, 59 292 са с лош печат, 62 420 са скъсани, смачкани или срязани накриво. Именно последните представляват и т.нар. макулатура.

Първоначалната версия на собственика на печатницата "Мултипринт" Йордан Бончев беше, че откритите бюлетини всъщност били точно производствен брак. Както обяви и главният прокурор Сотир Цацаров в средата на април, след телефонен разговор с необявено засега лице, той променил позицията си, че това е надпечат.

Засега обаче от прокуратурата не могат да кажат дали разследването ще може да докаже, че въпросните изборни книжа са били предназначени за реализиране на схема за манипулация на парламентарния вот, проведен на 12 май.

"Ако има свидетели, или каквито и да е други доказателства за манипулация с бюлетините от Костинброд, техните разпити и доказателства ще влязат в делото. Ако няма, няма да влязат", заяви лаконично Сарафов с уточнението: "Нека този път да сме изрядни и, ако повдигнем обвинения, е в края (на разследването – бел.ред.)".

По думите му е имало бюлетини за всички избирателни райони, сред тях - за Кърджали, за Силистра и Варна. Близо 40 000 са били за чужбина. По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания, четири компютърно технически бюлетини, две от които са готови. Сарафов посочи, че все още не е известно кой е изпратил от негово име информацията до медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?