По-голямата част от гимназистите сами решават къде да продължат да учат

Около 80% от гимназистите сами решават в кое висше училище да учат, докато 17% се доверяват на решението на някой от родителите. Едва 3% се водят от избора на баба, дядо или друг роднина.  Това показва непредставително проучване на Висшето училище по застраховане и финанси и Асоциация ”Родители”, проведено сред гимназисти от столични училища и родители на деца между 8 и 12 клас.

Според  данните  51% от гимназистите търсят информация за висшите учебни заведения в Интернет, а  два пъти по-малко - 24% разчитат на препоръки и се съветват с приятели и познати.

28% от родителите казват, че не биха повлияли на избора на детето си за университет, защото то може да прави самостоятелен избор. Други 26% от родителите биха участвали при избора на детето си само ако им се поиска мнението. Същият процент (26%) са тези, които са убедени, че трябва да се намесят, тъй като разполагат с по-добра информация за предлаганото висше образование.

Родителите са раздвоени във връзка с нагласите кои университети предлагат по-перспективно образование - държавните (45%) или частните (45%), което показва, че в представите на потребителите формата на собственост не е определяща по отношение на качеството на предлаганото образование и възможностите и перспективите за младите.

Почти половината от запитаните родители биха препоръчали на детето си български пред чуждестранен университет. Като причина се посочва това, че част от университетите у нас предлагат съвместни международни програми, които позволяват на децата да получат световно признати дипломи и практически познания, без да се налага да излизат от България.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?