По-голямата част от субсидията за университетите ще зависи от качеството

По-голямата част от субсидията за университетите ще зависи от качеството

От качеството на обучението и съответствието му с пазара на труда ще зависи 55% от държавната субсидия за университетите. Това реши правителството с промени в постановлението, с което се определя финансирането за държавните висши училища.

Процентът се вдига с 5 пункта и ще се увеличи с още толкова през 2020 г.

"Комплексната оценка за качеството на обучението се формира на базата на индикатори със съответна тежест, групирани по основни дейности в образованието като учебен процес, научни изследвания и реализация на пазара на труда. За информационна база на индикаторите се използва рейтинговата система на висшите училища", пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Приоритетни специалности

Субсидията зависи и от броя на студентите и от това в кои направления се обучават. Като цяло броят на студентите през последните години намалява до някъде и заради политиката на правителството да свива приема в раздути направления, за които има свръхпредлагане на кадри, което не отговаря на търсенето.

Броят на първокурсниците също ще зависи от качеството на обучението. В приоритетните за пазара на труда направления той ще може да нараства при определено съотношение на оценката от програмната акредитация, оценката за научната дейност и оценката за реализацията на завършилите студенти от рейтинговата система на висшите училища.

"В резултат на това в средносрочен план се очаква пазарът на труда да се обезпечи постепенно с необходимите кадри, придобили висше образование по специалностите от направления в областта на педагогическите, хуманитарните, техническите, аграрните, природните науки, математиката и информатиката", обясняват от правителствената пресслужба.

Във всички останали професионални направления, с изключение на "Социология, антропология и науки за културата" и "Социални дейности", приемът на студенти може да намалява в средносрочен план.

В списъка със защитените професии се добавя специалността "Хидростроителство".

Друга от промените има за цел да даде възможност на междуведомствена експертната комисия, въз основа на оценка на потребностите на пазара на труда, да определя максимално допустимия брой на приеманите за обучение студенти и докторанти за новооткрити професионални направления и специалности от регулираните професии за срока до получаване на редовна програмна акредитация.

Дисбаланси

С промяна на друг нормативен акт се променя и начинът на определяне на издръжката на един студент в направления, в които в последните години държавният прием беше намаляван. Става въпрос за "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм".

В тях се обучават повече студенти от нужното на пазара на труда и за това в последните години правителството свива местата за първокурсници в тези специалности. Тъй като субсидията на университетите зависи от броя на студентите, правителството компенсира свиването на приема с увеличаване на коефициента, от който зависи и издръжката на един студент. От 1 той нараства на 1.15.

"Необходимостта от корекция на съотношенията в нормативите между отделните професионални направления произтича от възникващ към момента дисбаланс в държавното финансиране", пише в съобщението на правителствената информационна служба.

Увеличава се и стипендията за студентите от българските диаспори в чужбина. Тя нараства от 200 на 240 лева. "Увеличаването на размера на стипендията ще допринесе за осъществяването на националната политика за привличане към родината на млади сънародници зад граница", пише в мотивите за промяната.

Споделяне

Още по темата

Още от България