По "Илинден" няма повреди, свръх товар остава версията за потъването му

По "Илинден" няма повреди, свръх товар остава версията за потъването му

Първите резултати от разследването на причините за потъването на кораба „Илинден" в Охридското езеро показват, че по плавателния съд няма никакви повреди. Това съобщи директорът на Бюрото по обществена безопасност Люпчо Тодоровски, цитиран от македонските агенции в понеделник.

Туристическото корабче, което на 5 септември потъна, причинявайки смъртта на 15 български туристи, бе извадено в събота от хърватската компания "Дубин”. В момента хърватски, македонски и словенски специалисти все още проучват причините за инцидента. Представители на българската прокуратура следят разследването, без да участват в него, доверявайки се на македонското следствие.

Агенция МИА отбелязва, че предстои да се направи анализ на материала на кораба. Става дума за двигателния и за системата за управление, която бе посочена като възможна главна причина за инцидента.

Предварителните резултати от разследването показват, че туристическият кораб „Илинден” е потънал заради претоварване, съобщава електронното издание на сръбския вестник "Политика”. На борда на над 70-годишния кораб в момента на трагедията е имало 57 пътници, въпреки че максималният позволен брой е 45.

Открит е и корабният дневник на "Илинден", след като изсъхне ще се проучи дали е воден редовно от 23-годишния капитан Сотир Филевски, който бе арестуван заради трагичния инцидент. Продължават разпитите на свидетели и лица, които може да разполагат с полезна информация за разследването.

Изваденият почти непокътнат "Илинден” е закотвен в канала "Студенчица”, където в неделя привлече голям брой любопитни граждани, сред които и български туристи, които гледали кораба, в който загинаха петнадесет техни сънародници, отбелязва маокедонската телевизия Телма, цитирана от "Фокус".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?