По искане на ДПС РДВР-Кърджали ще обслужва и на турски език

ДПС-кметове от седемте общини на Кърджалийска област са поискали в паспортната служба към РДВР да бъдат назначени хора, владеещи турски език, съобщи шефът на служба "Полиция" Раиф Мустафа, цитиран от БТА.

Фактът, че в служба "Документи за самоличност и чужденци" към РДВР няма нито един служител, който да е владее турски език, затруднява работата на службата при обслужването на нашите сънародници, живеещи с двойно гражданство в Турция, са изтъкнали кметовете на среща с ръководството на РДВР.

Българският език е официален в държавата и би трябвало той да се използва във ведомствата, още повече, когато става дума за хора, които притежават и българско гражданство. Турският е признат и се изучава единствено като майчин език.

Голяма част от изселниците в Турция, а и живеещите у нас турци обаче предпочитат да говорят на турски и за тяхно удобство явно ще трябва да се назначават и държавни служители с възможност да комуникират.

В паспортната служба ще има на работа служители, владеещи турски език, обеща след срещата с кметовете на ДПС Раиф Мустафа.

Кметовете са настояли също в кърджалийския ромски квартал "Боровец" да бъде разкрито самостоятелно полицейско звено от местни хора - роми, познаващи добре проблемите на жителите на квартала. Ръководството на РДВР-Кърджали е заявило обаче, че тази година поради липса на свободни щатове, не може да бъде разкрито полицейско звено в кв. "Боровец".

Още от България