По коледните празници сме теглили повече пари от банкомат спрямо 2010 г.

По коледните празници сме теглили повече пари от банкомат спрямо 2010 г.

През изминалите коледни и новогодишни празници размерът на извършените банкови транзакции от клиентите на "УниКредит Булбанк" е нараснал с близо 5 млн. лв. до малко над 41 млн. лв. в сравнение с празничните дни през 2010 г. Това показват данните на финансовата институция за теглените пари от банкомат, плащанията чрез ПОС-терминали, както и разплащания в Интернет за последните дни на миналата година и първите на настоящата.

Традиционно българите са направили най-големите си разходи в дните около Коледа. Тогава са извършили транзакции за 24.2 млн. лв., докато около Нова година стойността им е била 16.7 млн. лв. В сравнение с 2010 г. около 25 декември празничните харчове са скочили с 15%, а около 31 декември – с 10%.

 

Средната теглена сума от банкоматите на "УниКредит" по Коледа е била 170 лв. На ПОС-терминали пък средно се е плащало за покупки в размер на 79 лв.

 

От банката отчитат и ръст на плащанията през Интернет по Нова година с 50% до 710.8 хил. лв. в сравнение с 31 декември 2010 г. Въпреки това обаче средният размер на плащанията през Интернет спада до 78 лв. при 86 лв. в края на 2010 г.

 

В дните 31 декември и 1 и 2 януари от новата година е имало 7 случая на забравени пари на банкомати на "УниКредит". Едва 4 процента от машините на трезора са имали технически проблеми по празниците, а нито един банкомат на финансовата институция не е бил оставен без пари.

 

От банката допълват, че през миналата година са увеличили броя на банкоматите си на територията на страната с 23 на сто те вече са 605.  

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?