Финансовият министър обеща

По-консервативно управление на публичните финанси

Социалният министър ще иска коледни надбавки към пенсиите

Румен Порожанов и Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Първата ни задача ще бъде да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси, но това не означава бюджетните системи да бъдат поставени на колене, заяви новият финансов министър Владислав Горанов при поемането на поста в петък.

Той не обясни как ще бъде изпълнена тази задача при очертаващия се през тази година свръхдефицит.

Горанов не можа да отговори дали налагащата се по общо мнение актуализация на тазгодишния бюджет ще бъде направена във вида, в който е внесена от служебното правителство.

Колегите са напреднали и в подготовката за Бюджет 2015, но в него трябва да залегнат приоритетите на новото правителство, затова ще ни е нужно малко време да разберем какво трябва да бъде променено, каза новият финансов министър и добави, че няма отказ от идеята за обединяване на агенция "Митници" и НАП.

Горанов увери, че законовите срокове за изплащане на всички гарантирани депозити в КТБ ще бъдат спазени и държавата има готовност да осигури необходимите средства.

Дори и да не се приеме навреме актуализацията на бюджета за 2014 г. има достатъчно ресурс във фискалния резерв в момента. Имаме подготовка за поемането на нов дълг, дори и да се получи някакво процедурно протакане в Народното събрание, сроковете за изплащане на влоговете ще бъдат спазени, каза Горанов.

Не такава сигурност изрази той за възможността държавата да окаже помощ на държавните фирми, болници, учебни заведения и други, които имат депозити над гарантирания размер в КТБ. Съзнавам, че в някои от тези предприятия би могло да има проблем, но знаете, че отиваме към процедура за свърхдефицит; трябва да преценим дали това би бил най-приоритетният бюджетен разход, заяви министърът.

Той отбеляза, че решението за КТБ се взема в рамките на законовите механизми, според които всички кредитори, в това число и държавните предприятия, са равнопоставени.

Горанов също изрази задоволството си от работата на служебния финансов министър Румен Порожанов и съобщи, че в екипа му остава човек от служебното правителство - заместник- министърът на финансите Кирил Ананиев.

Първият ангажимент на Калфин ще е да настоява за коледни надбавки

Новият социален министър Ивайло Калфин, - единственият представител в кабинета на АБВ, се ангажира да продължи да настоява за коледни надбавки за пенсионерите. Той все пак уточни, че ще трябва да види дали бюджетът може да позволи това и какви са възможностите в НОИ. За коледните добавки ще говорим тепърва, каза Калфин, цитиран от БГНЕС. Той не пожела да посочи конкретни приоритети, по които ще работи, и си остави една седмица да се запознае със състоянието на нещата.

За идеята на АБВ за почасова ставка, социалният министър поясни, че първо ще трябва да се приеме механизъм за преминаване към минимално почасово заплащане.

Ще работя при пълна прозрачност, даже обявявам на колегите конкурс и съм убеден, че в това министерство работата ще е най-прозрачна, каза Калфин, приемайки поста от служебния вицепремиер Йордан Христосков.

Христосков му връчи проект за стабилизиране и реформа на пенсионната система. Вицепремиерът и социален министър подчерта, че амбиция на новото правителство е да се подготви цялостна дългосрочна програма за пенсионна реформа.

"Благодаря за предложенията на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система. Със сигурност те ще са едно от първите неща, с които ще се запозная. Надявам се да продължим да работим в бъдеще с хората, които са разработили проекта. Има една, съзнавам, доста амбициозна задача, цялостната пенсионна реформа и стратегия да бъде договорена и уточнена в рамките на 2015 г. Ще разчитам и на хората, които са го правили, за да може извършваното от МТСП да не е кърпене на дупки, а стратегически важно за държавата", каза Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България