По корупция България се нарежда до Суринам и Ямайка

Страната ни остава начело в ЕС според индекса на "Прозрачност без граници"

По корупция България се нарежда до Суринам и Ямайка

България се бетонира като държавата с най-силно визприятие за корупция в Европейския съюз, според новия индекс на "Прозрачност без граници".

Международната неправителствена организация представи днес своята класация за 2019 г., в която са включени 180 държави. Индексът за възприятие на корупцията на "Прозрачност без граници" представлява скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция.

В глобален мащаб за година страната ни се изкачва от 77-о до 74-о място. Така Бълария застава между Суринам и Ямайка.

"Тенденцията е от 2012 г. България е на последно място в ЕС по възприятие на корупцията, като изключим може би една година, в която Гърция ни измести", коментира пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията у нас. По думите му има движение на България в класацията, но то е в рамките на статистическата грешка, т.е. промяна в тенденцията няма.

"През последните десетина години се намираме в нещо като коридор с индекси между 41 и 43. Реално движение няма, по-скоро става дума за правата линия в медицината, която показва, че пациентът е мъртъв", заяви Славов пред Свободна Европа.

Според него това може да се определи като тревожно, защото имаме системни проблеми с корупцията.

"Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса. Това показва, че това е държавата, заедно с Нова Зеландия, с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията. Тези две страни оглавяват класацията", посочи Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място - върховенството на закона.

Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания. В глобален план те са 13, а за България са десет. Тези проучвания са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката.

"Тази класация е задълбочено изследване и е далеч от простото разбиране за нивото на подкупничество, например", каза Калин Славов.

Споделяне

Още от България