По-кратка работна седмица заради недостига на петрол

Авангардни мерки, които трябва да доведат до намаляване използването на петрол, препоръчва на страните крупни потребителки Международната агенция за енергия в специален доклад. Той ще бъде публикуван идната седмица и в него се предупреждава за сериозна опасност от недостиг на петрол за световната икономика, предаде ИТАР-ТАСС в петък.

Да се намали работната седмица, да се забрани ползването на частни автомобили и да се въведе ограничение на скоростта на движение до 90 км/ч, са едни от най-строгите мерки, които Международната агенция по енергия (МАЕ) препоръчва на държавите, ползващи най-много горивото. Поевтиняване на цените на градския транспорт ще поощри неговото използване и ще доведе до икономия на нефта, смятат авторите на доклада. Една от най-авангардните идеи на експертите е служителите на компаниите да бъдат насърчавани да работят вкъщи чрез Интернет, за да не пътуват до офиса и да хабят ставащото все по-ценно гориво.

Препоръките на Международната агенция за енергия са свързани с очертаващата се тенденция за недостиг на петролните доставки, която според най-новите изследвания ще се задълбочи през следващите няколко месеца. Изводите в доклада отразяват нарастващата тревога на специалистите във връзка с макроикономическата динамика на световния петролен пазар.

Паралелно с анонса на доклада на МАЕ, в петък бяха оповестени изводите от доклад на американската инвестиционна банка Голдман Сакс, изготвен от изследователското ѝ поделение Глоубъл инвестмънт рисърч. Според тях поскъпването на петрола на международния пазар ще е продължително. Възможно е дори да се наблюдават дори и отделни резки повишавания на цените над 105 долара за барел, предадоха Ройтерс, ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Анализаторите на банката сравняват сегашния петролен пазар с този през 70-те години на миналия век, когато заради ембаргото над доставките на петрол от арабските страни и ислямската революция в Иран цените на суровината достигнаха рекордни стойности, а световната икономика регистрира спад.

Световният пазар в момента се намира в началната фаза на няколкогодишен период на високи цени на петрола - достатъчно високи, за да се стигне до значителен спад на потреблението на енергия и възстановяване на резервните мощности. Едва след това цените на петрола ще спаднат, посочват експертите. Те считат, че през този период котировките на петрола ще варират между 50 и 150 долара за барел, като основната причина за скока им ще е увеличаващото се търсене в САЩ и Китай.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?