Водят се преговори

По-малки отпуски и пенсионна възраст за военните срещу по-високи заплати

сн. БГНЕС

Възможно е отпуските на военните да бъдат намалени с десетина дни и да се въведе пенсионна възраст за тях в замяна на увеличение на заплатите им. Това стана ясно от думите на военния министър Аню Ангелов в понеделник.

Той обясни, че е склонен да се съгласи с мерките, стига заплатите на служителите да се повишат достатъчно. Той не уточни за какво увеличение настоява в разговорите си с финансовия министър Симеон Дянков.

За разлика от полицаите, военните не протестират, а и исканото от тях увеличение на заплатите е по-малко от това, за което настояват служители на МВР. Ръст на заплатите с около 10 процента при военнослужещите би туширал напрежението в армията, където доходите не са вдигани през последните три години.

Не е известно дали тези промени се обсъждат и за полицаите. Досега полицаи и военни се пенсионираха при едни и същи условия – 27 години осигурителен стаж от които 2/3 в системата. И за двете категории нямаше изискване за навършена възраст. Ранното пенсиониране на военни и полицаи формира всяка година сериозен дефицит в НОИ от порядъка на 300 млн. лева.

По думите Ангелов на това е една привилегия, с отнемането на която министерството е склонно да се съгласи.

Ангелов уточни, че идеята е военните да се пенсионират както хората от първа категория труд. Няма да има разлика във възрастта за мъжете и жените, които служат в армията.

Той каза още, че е възможно да бъде отнета още една привилегия на военните и платеният им годишен отпуск от 40 дни вече да се брои не като работни, а като календарни дни. Това ще доведе до намаляване на отпуските с около 10 дни.

Според Аню Ангелов окончателният процент ще се изясни на 28 септември, когато ще се състоят финалните преговори с експертите от министерството на финансите.

В МВР и ДАНС максималният платен отпуск е 52 дни, а при постъпване – 42 дни, в МО те са съответно – 40 и 30 дни. Според Закона за държавния служител, който се прилага към всички останали заети в държавната администрация, максималният отпуск е 32 дни.

Обезщетенията при пенсиониране в МВР и МО са до 20 заплати, а в ДАНС до 15. За държавните служители те са до 10 заплати.

От изявлението на Ангелов стана ясно, че към момента не се обсъжда намаляването на броя заплати, които се изплащат при пенсиониране.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви по-рано през годината, че за вдигане на заплатите на военни и полицаи може да се говори само при отнемане на "привилегии". Служителите под пагон обаче не приемат разговорите за "привилегии", които те приемат като "компенсации" за тежкия им труд и ограничение права.

В петък вътрешният министър Цветан Цветанов  съобщи, че реално заплатите в сектор "Сигурност" може да бъдат увеличени с между 5 и 7% без да се вземат социални придобивки.

Полицаите настояват за 25-процентно увеличение, а военните за минимум 10 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от България