По-малко от 2% от българските рейнджъри, минали през мисии, развили стрес

В САЩ процентът се движи между 8 и 15, но условията са различни

Средно между 1.6 и 1.8 процента от българските военни, участвали в мисии през последните около 10 години, са развили начални прояви на посттравматичен стрес, съобщи началникът на Центъра по психично здраве и превенция (ЦПЗП) към Военномедицинската академия (ВМА) полк. д-р Илия Маринов.

За сравнение за американската армия, където мисията продължава 12 месеца, процентът е между 8 и 15 в зависимост от мисиите. Това обаче лесно може да се обясни, тъй като американските войници участват в реални бойни действия, докато българските войници участват предимно в охранителни мисии, които продължават шест месеца.

При армии, в които и времетраенето на мисията е по-голямо, а военните им са част от бойни действия, процентът на посттравматичен стрес е по-висок.

Полк. Маринов обясни,че психическата устойчивост зависи от различни фактори, сред които доколко подготовката на военните е реалистична спрямо задачите, които ще изпълняват, от характера на мисиите и от личните качества на военните.

Най-сериозното българско военно участие в момента е в Афганистан, където служат около 600 души, които изпълняват най-вече задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар. Предстои България да изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

Участието в мисии е високо платено и затова към него има голям интерес от страна на българските военни.

Традиционно военното министерство не разпространява официално информация за психическото здраве на военнослужещите. Миналия месец в. "168 часа" съобщи, че Министерството на отбраната крие истинския брой на самоубийствата в армията. Според него за последните две години има само един такъв случай. В същото време според изданието от началото на 2012 г. петима военнослужещи са се самоубили, а през минала година опитите за посягане на живота са били повече.

Министерството издава инструкция за ограничаване и преодоляване на самоубийствата. За целта към поделенията са насочени психолози и свещеници, които да идентифицират рисковите офицери и войници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?