По-малко от половината руснаци вярват на резултатите от президентските избори

По-малко от половината от гражданите на Русия вярват в достоверността на резултатите от президентските избори, съобщи руският вестник "Комерсант".

 

Според анкета на Общоруския център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) едва 44 процента вярват, че официалните изборни резултати са истинските.

 

След предишни президентски кампании повече от 50 на сто от участниците в анкетата на официалната социологическа агенция са изразявали доверие в резултатите. Социолозите обясняват спада с обстоятелството, че след парламентарните избори през декември, които бяха последвани от масови протести, обществото е започнало да се отнася "по-нервно" към проблема с фалшифицирането на изборите.

 

В сравнение с президентските избори през 2004 г., когато Владимир Путин бе избран за втори мандат, частта от гражданите, които смятат "резултатите от изборите за достоверни" е спаднала с 9 пункта.

 

"Комерсант", цитиран от БТА, съобщи още, че с 4 на сто (до 34 процента) се е увеличил делът на онези, които допускат наличието на "измами на отделни места", а 6 пункта (до 14 на сто) е увеличението на хората на мнение, че резултатите не заслужават доверие.

 

Секретарят на компартията по информационно-аналитичните въпроси Сергей Обухов обясни, че спадът на доверието в тазгодишните избори показва, че те са били"нечестни, несвободни и нелегитимни".

 

Заместник-директорът на Центъра "Левада" Алексей Гражданкин коментира пред вестника, че констатациите на ВЦИОМ са закономерен изход от събитията през
последните три месеца. Според експерта "огънят на недоверието", разпален след изборите за Държавна дума, засега не излиза от Москва, Санкт Петербург и другите големи градове. Но по думите му въпреки това хората постепенно започват да осъзнават, че проблемът не е само във фалшификациите и подпъхването на бюлетини, а в това, че "цялата политическа система играе в ползана партията на властта и нечестността на изборите са основава не само на манипулациите с гласовете".

 

Социологът Леонтий Бизов припомня, че доскоро мнозинството от хората са си казвали, че от техния глас нищо не зависи и са възприемали това като нещо закономерно, каквото е ритуалното избиране на Путин - със или без фалшификации.

 

"Сега обаче всичко започва да се разклаща", отбелязва ученият от Института по
социология, който обаче подчертава, че засега хората, които поставят под съмнение изхода от изборите, не са мнозинство.

Споделяне

Още от Свят