Кабинетът на Унгуряну падна след вот на недоверие

По-малко от три месеца издържа правителството на Румъния

Левите се готвят да управляват, МВФ спря преговорите със страната

По-малко от три месеца издържа правителството на Румъния

Опозицията в Румъния успя да свали дясноцентристкото правителство при вот на недоверие в петък. Очакванията са за месеци на политически хаос и неяснота по мерките за икономии, поискани от МВФ, които предизвикаха вълна от протести. Премиерът Михай Ръзван Унгуряну, който изкара само два месеца и половина на поста, е поредният европейски ръководител, който си отива от власт заради това, че трябва да орязва разходи и да вдига данъци, отбелязва Ройтерс.

Пред вот на недоверие е и правителството на Чехия, което се очаква да оцелее, но освен заради непопулярните бюджетни ограничения, е силно разклатено от вътрешни скандали между коалиционните партии и масово недоволство от политиката му.

Опозиционното обединение Социал-либерален съюз внесе миналата седмица вот недоверие срещу кабинета на Унгуряну под наслов "Спрете правителството, което може да бъде шантажирано". Опозицията обвинява десноцентристкия кабинет, че е "отстъпил пред шантажа" на някои заинтересовани групи при отпускането на обществени средства и във връзка с природни ресурси.

По-конкретно става дума за облагодетелстване на кметове от партии от управляващата коалиция при отпускането на обществени средства преди местните избори на 10 юни. Опозицията критикува и "липсата на прозрачност" при отдаването на концесия на няколко периметъра на американската фирма Шеврон с оглед експлоатация на залежи на шистов газ, както и управлението на проекта за приватизация на мина за мед.

Вотът, който се проведе в разгара на посещението на мисия на МВФ и ЕС в Букурещ за нов преглед на изпълнението на ангажиментите на Румъния във връзка с кредитното споразумение от 2011 г., трябваше да събере най-малко 231 гласа, за да бъде приет. Правителството беше свалено по-малко от три месеца след встъпването му в длъжност през февруари.

Унгуряну заяви след приемането на вота на недоверие, че за него е било чест да ръководи правителството и се радва, че в един толкова кратък интервал то е успяло да направи това, което е трябвало, за страната, предаде Аджерпрес.

"Това е демокрацията и трябва да разбираме всички нейни форми. За мен беше чест да ръководя такова правителство. Горд съм с министрите, които бяха редом до мен в кабинета. Радвам се, че заедно с тях успяхме, макар и в краткото време от 78 дни, да направим това, което трябва за страната, а това ще се види", заяви Унгуряну пред парламента, като добави: "А аз лично не съм казал последната си дума".

Михай Ръзван Унгуряну, който е бивш началник на румънската Служба за външно разузнаване и бивш външен министър, встъпи в длъжност на 9 февруари след оставката на предишния премиер Емил Бок, подадена след няколкоседмични улични демонстрации срещу мерките за икономии. Унгуряну влиза в историята на Румъния като премиера с най-краткия мандат, но запазва мечтата си за поста на държавен глава, посочва в аналитичен материал агенция Медиафакс.

Председателят на управляващата Демократично-либерална партия в Румъния Емил Бок заяви след вота на недоверие, че "в този момент вече не съществува управляваща коалиция". "След като един партньор извърши предателство, вече несъществува доверие", заяви Бок.

Той подчерта, че без гласовете на някои от партньорите на коалицията, визирайки националните малцинства, вотът нямаше да бъде одобрен. Той обвини групата на малцинствата, че "е действала зад гърба" на правителството.

Веднага след вота президентът Траян Бъсеску започна консултации с парламентарните партии за номиниране на нов премиер. По време на консултациите лидерите на румънския Социал-либерален съюз предложиха председателя на Социал-демократическата партия Виктор Понта за кандидат за премиерския пост.

По-рано днес Понта заяви, че Социал-либералният съюз, включващ най-големите опозиционни партии, е готов да състави ново правителство. "Ако г-н Бъсеску ме предложи за премиерския пост, ще приема без колебания", заяви той.

Румънската Демократично-либерална партия (ДЛП) няма да номинира друг премиер, заяви лидерът ѝ Емил Бок и уточни, че новото мнозинство трябва да поеме управлението.

След днешния вот в парламента Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че прекъсва преговорите с Румъния, но ще продължи техническите дискусии.

Спазаряването на депутати е заплаха и за президента Бъсеску

Предварително се предполагаше, че опозицията разполага с 227 при необходими 231 гласа, за да може да бъде свалено правителството. Управляващата Демократично-либерална партия бе изправена пред изтичане на депутати - най-малко десетина напуснаха партията през последните седмици. Спазаряването на депутати, които да подкрепят вота на недоверие, е продължило до последния момент, съобщават румънски медии.

В словото си преди гласуването премиерът Унгуряну заяви, че вотът на недоверие "гледа към миналото и унищожава онова, което трудно бе постигнато". По време на това слово обаче в залата са присъствали около 30 народни представители от управляващата коалиция.

Унгуряну каза, че вотът на недоверие може да създаде само дестабилизация и е още по-неуместен, тъй като изпраща към делегациите на МВФ, Европейската комисия и Световната банка послание за политическо непостоянство, което е неблагоприятно за гражданите на Румъния.

Лидерът на опозицията Виктор Понта пък заяви, че онези, които подкрепят вота на недоверие, "ще изтрият голяма част от греховете си за това, че са подкрепяли правителствата на Бок и Унгуряну".

Сега президентът Траян Бъсеску трябва да назначи нов премиер след консултации с политическите партии в страната. През ноември Румъния ще проведе редовни парламентарни избори.

Ако опозицията поеме ръководството в парламента, Траян Бъсеску ще загуби президентското си кресло било чрез почетна оставка, било чрез сложната процедура на импийчмънта, прогнозира преди вота вестник "Романия либера".

Траян Бъсеску е почти в позиция на мат: лидерите на партията му не правят нищо, за да спрат бегълците и да влязат с чест в предизборната надпревара, а опозиционните Социалдемократическа (СДП) и Национално-либерална партия (НЛП) се съгласяват с аномалията на приемането на армията от дезертьори с риск от последващо затлъстяване. Вотът на недоверие, внесен невинно от лидерите на опозицията, може да се трансформира от едно обикновено пропагандно упражнение не във воденичен камък, завързан за краката на премиера Михай Ръзван Унгуряну, а в камък, увиснал на врата на президента, пише вестникът.

Той прогнозира, че вотът може "да се превърне в магнит, с който да бъдат привличани на страната на опозицията все повече парламентаристи, така че да възстановят групата на 322-мата, които гласуваха през 2007 г. за импийчмънт на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?