По-малко сме харчили за новогодишните празници спрямо 2010 г.

По-малко средства за похарчили българите през най-силния месец в търговията – декември, спрямо година по-рано. Спадът в оборотите на магазините, без сделките с автомобили и мотоциклети, е 2.4%, показват предварителните данни за търговията на дребно на Националния статистически институт (НСИ), обявени във вторник.

Ръст в продажбите спрямо година по-рано е отчетено при лекарствата (10.1%) и минимално при храните, напитките и цигарите (0.6%). По-малки са оборотите в магазините за битовата техника, мебели и домашни потреби (8.4%), при компютърната и комуникационна техника (7.2%). Купувани са и по-малко облекла, обувки и кожените изделия (4.0%). НСИ отчита и спад при покупката на горива и смазочни материали с 2.7% на годишна база.

Все пак през декември сме купили подаръци за празниците и така спрямо ноември през декември е отчетен ръст от 0.3%, отчете НСИ.

Увеличили са се продажбите на облекла, обувки и кожени изделия с 10.6% през декември спрямо месец по-рано. Купували сме и повече лекарства и козметика (2%), храни, напитки и цигари (1.6%), както и лаптопи и телефони (1.5%).

През декември спрямо ноември намаляват продажбите на автомобилни горива и смазочни материали с 0.9%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?