По-малко ток са ползвали тази Коледа клиентите на ЕВН

По-малко ток са ползвали тази Коледа клиентите на ЕВН

С 1.57 процента по-малко електроенергия са използвали в четирите почивни дни около Коледа потребителите в Югоизточна България, съобщиха от доставчика на ток ЕВН, който обслужва региона.

Диспечерските данни на дружеството показват, че общо за периода 24 декември – 27 декември 2015 г. домакинствата на неговата територия са консумирали общо 98.548 млн. киловатчаса електроенергия. В същия период на миналата година консумацията е била 100.122 млн. киловатчаса.

Върховият товар през отминалите празнични дни е регистриран на 24 декември 2015 г., когато е бил 1447 мегавата. Година по-рано върховият товар е бил на 27 декември - 1456 мегавата.

Компанията припомня, че през зимата потреблението на ток и сметките зависят от външните температури – всеки градус по-студено вдига консумацията на климатика или електрическите радиатори и печки с около 10 процента според това колко са енергоемки. Важен е и режимът и честотата на електропотреблението, състоянието на жилищната сграда и колко помещения в нея се отопляват.

Общо 75 дежурни екипа на ЕВН са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост и има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника, посочва още дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?