По-малко задачи пред петия ни батальон в Ирак, ако съставът му се намали

Ако съставът на петия български батальон в Ирак бъде намален, ще поискам от командването на полската бригада да свали някои от задачите му. Това заяви за БТА в понеделник командирът на батальона подп. Костадин Кузмов.

Според него по този начин ще могат ритмично да се редуват заетостта и ползотворната почивка. В противен случай, твърди подп. Кузмов, ще се получи по-голямо натоварване, което естествено ще се отрази и на качеството на изпълнението на задачите.        

Дни след смъртта на офицерски кандидат Гърди Гърдев в Ирак военният министър Николай Свинаров обяви, че ако съставът на батальона ни бъде намален на 400 души, това няма да се отрази на качеството на изпълнението на поставените ни задачи в рамките на многонационалното военно присъствие в Ирак.

През следващата седмица предстои сертифицирането на петия пехотен батальон за Ирак, съобщи още подп. Кузмов.

Той уточни, че подготовката на батальона ще приключи с тактико-специално учение с целия личен състав, което ще се проведе от 5 до 7 април. На него ще се отработят въпроси и задачи, много близки до тези, които ще се изпълняват по време на мисията на батальона в Ирак, допълни подп. Кузмов.

Попитан дали очаква някой от бойците да не получи одобрение, командирът отговори, че готовността на всички е много добра. Според него успехите са следствие на усилията на военнослужещите и на опита на инструкторите, участници в първите три мисии.

Няма да има отзоваване на бойци от батальона, ако неговият състав бъде намален, тъй като по начало той бе подбран в състав по-малък от предходния и има само 10 души в резерв, каза още подп. Кузмов.

Споделяне

Още от България