По милиард инвестиции на година в енергетиката чака Севлиевски до 2015 г.

Десет милиарда евро инвестиции се очакват в следващите 10 години в "Марица Изток" и тема № 1 днес е бъдещето на целия комплекс, а не миналите му проблеми. Това заяви в понеделник министърът на енергетиката и енергийните ресурси Мирослав Севлиевски на среща с представители на местните синдикати.

До месеци се очаква да бъде приключено финансирането на проекта ТЕЦ "Марица изток" 1 за изграждане на две нови мощности на стойност над милиард евро, а постепенно се преодолява и закъснението в ТЕЦ "Марица изток" 3, стана ясно на срещата.

Работата в мини "Марица изток" е зависима от двете дружества. Така министър Севлиевски обясни закъснението с близо 250 хиляди тона добив на лигнитни въглища в трите източномаришки рудника. Той обяви, че подкрепя концесия за държавното дружество мини "Марица изток", която ще определи правилата за работа в него. Няма причини дружеството да не получи концесията за добив на въглища, но това не бива да се свързва с бъдещата собственост на фирмата, заяви Севлиевски.

Приватизацията в ТЕЦ "Марица изток" 2 и мини "Марица изток" не е на дневен ред, защото първото дружество е в забранителния списък за приватизация, каза още министърът.

Продажбата на Мини "Марица Изток" е една доста политическа тема, която ще става още по-политическа понеже идват парламентарни избори, коментира енергийният министър. Няма промяна по отношение на приватизацията на това дружество. Всички словосъчетания, че утре, вдругиден или по-вдругиден ще се случи приватизацията са неверни. Те просто лъжат, ако го казват. В мините трябва да се случва модернизация и по-добра ефективност, каза Севлиевски Той допълни, че министерството само не може реши това, трябва да има обща воля.

На срещата синдикалните лидери настояваха за подкрепа при подписването на колективен трудов договор с новите работодатели в комплекса и припомниха, че срокът на последния договор изтича през м.юни.

Севлиевски заяви, че не иска да се ангажира с предизборни обещания и препоръча работа при пазарни условия в отделните дружества в комплекса. Той подчерта, че не дели енергийните дружества на частни и държавни и предпочита превантивния диалог със синдикатите.

Споделяне

Още от Бизнес