По модела на ТВ7: "Канал 3" става "Нова нюз" от догодина

По модела на ТВ7: "Канал 3" става "Нова нюз" от догодина

От началото на следващата година новинарският "Канал 3" ще се казва "Нова нюз", съобщиха в четвъртък от "Нова Броудкастинг Груп", която през октомври официално придоби свързвания с депутата от ДПС Делян Пеевски телевизонен канал.

"Канал 3 се превръща в новинарското продължение на Нова с напълно обновена визия и новото име – Нова нюз. Нова нюз ще послужи като отправна точка в моменти на актуални събития с извънредни включвания директно от най-горещите точки", се казва в съобщението на медийната група, където изрично е посочено, че "Канал 3" е "най-гледаният новинарски телевизионен канал у нас според действащите в България пийпълметрични агенции през последните три години".

Новината идва на фона на неофициалната информация от последните месеци, че братята Кирил и Георги Домусчиеви, които придобиха "Нова Броудкастинг Груп" през март м.г., се готвят да я продават на собственика на "Виваком".

"Канал 3" на обучение при "Канал 3"?

От Нова тв съобщават, че новинарският им ще продължи да излъчва новини на всеки кръгъл час, но "Нова нюз" ще "използва опита на новинарския екип и ресурса на "Нова", като развие вече съществуващото съдържание на канала".

Всъщност обаче новинарският екип на Нова тв след придобиването ѝ от братя Домусчиеви бе формиран до голяма степен с кадри именно от "Канал 3. През последната година част от репортерите, а и шефовете на новинарския канал се пренесоха в Нова, откъдето пък си тръгнаха много дългогодишни журналисти с доказан опит. Този процес започна през 2019 г., когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха Нова тв, а по същото време и се завъртяха слухове, че "Канал 3" ще бъде закрит.

Сегашният изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп" Ива Стоянова бе водеща фигура в "Канал 3". Официално тя притежаваше 90% дял от "Ти Ви медия проджект", която се водеше собственик на "Канал 3" преди телевизията да стане част от "Бест Съксес Сървисис" през февруари 2020 г. В момента "Канал 3" минава през поредна трансформация.

През 2015 г. за "Канал 3" в антимонополната комисия беше подадено искане за концентрация от "Нова българска медийна група" (тогава собственост поравно на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева). КЗК бързо одобри сделката, която обаче не беше финализирана и през следващите четири години неин официален собственик беше свързваната с Любомир Минчев "Медийна инвестиционна организация".

По информация на "24 часа" екипът на "Канал 3" ще бъде запазен и в "Нова нюз", но ще премине през двуседмично обучение в Нова тв.

От май 2019 г. обаче директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв е Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в "Канал 3".

По модела на ТВ7

Решението Нова тв да има отделен новинарски канал напомня много на фалиралата ТВ7, която имаше отделен новинарски канал - Нюз7. Тя бе финансирана от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и ръководена от Николай Бареков, а съдържанието ѝ бе в пълен синхрон с медиите на Пеевски, който по онова време бе бизнес партньор на Василев.

Самата Ива Стоянова бе лице на ТВ7. Заедно с Николай Бареков бе водеща на сутрешния блок на канала - "Бодилник". След това Стоянова се издига до директор на публицистиката в ТВ7.

Сред водещите на "Нова" в момента е и Мая Костадинова, която за водеше на сутрешния блок на ТВ7 и имаше разследващо предаване там. Преди да отиде в Нова, и Костадинова бе част от екипа на "Канал 3".

Публицистиката на Нова тв по "Канал 3"

Промяната на новинарския канал ще бъде факт на 4 януари, когато той ще бъде обновена визия и програма. В съобщението се посочва, че някои предавания ще бъдат запазени, но сред тях не е изрично упоменато "Беновска пита".

"Част от програмата на Нова нюз ще бъдат и утвърдените публицистични предавания и опитни лица на Нова, които ще допълнят качественото съдържание на обновения новинарски канал в началото на следващата година", посочват от "Нова Броудкастинг Груп".

Не ясно дали предаванията ще бъдат излъчвани само по "Нова нюз" или и по двата канала.

Напусналите Нова тв

За около 2 години екипът на Нова тв бе почти напълно подменен. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова. С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова тв подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова. Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?