В търсене на възмездие

По нареждане на Борисов болнични директори и лекарка са отстранени заради смъртта на дете

МЗ удължи проверката по случая до края на следващата седмица

По нареждане на Борисов болнични директори и лекарка са отстранени заради смъртта на дете

По нареждане на премиера Бойко Борисов директорите на три столични болници и една лекарка бяха отстранени временно от здравния министър Кирил Ананиев докато тече разследването за смъртта на болно дете. Преди да са излезли резултати от назначената от Ананиев проверка в трите болници, Борисов се разпореди на заседанието на кабинета в сряда “да има възмездие“ по случая с починалото дете. По-късно в сряда вечерта Борисов аргументира решението си със записи на родителите, които показват състоянието на детето и държанието на секретарки на болнични директори. Той заяви, че е бил потресен, затова е действал рязко.

За смъртта на тригодишното дете родителите му обвиняват отказа на две болници да го приемат първоначално, а в последствие то е прието, но се е влошило и прехвърлено към трета, където е починало.

Здравният министър Кирил Ананиев назначи проверка по случая миналия петък, чийто краен срок изтичаше днес. Но след среща с родителите на детето още в сряда сутринта Борисов заръча на здравния министър да отстрани директорите на замесените болници. Това са Специализираната болница за лечение на детски болести "Иван Митев", болница "Лозенец" и "Пирогов". Заедно с директорите е отстранена и лекуващата детето лекарка в Детската болница д-р Елена Георгиева, която родителите обвиняват, че не е искала да го приеме.

МЗ удължи проверката за по-детайлно проучване на случая

В края на деня в сряда от МЗ информираха, че Ананиев е получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите болници, но тя е удължена до края на следващата седмица за по-детайлно проучване на казуса.

"В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.
На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица"
, информираха от МЗ.

Оттам заявиха, че с цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

Борисов нареди да има възмездие

Още преди и това да стане ясно обаче премиерът разпореди да има възмездие по случая на сутрешното заседание на кабинета: "Трябва да има възмездие по случая с починалото 3-годишно дете. Искам Ананиев да отстрани всички директори на болници, замесени в процеса със смъртта на тригодишното дете. Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите, трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще се направи днес. Незабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават", заяви премиерът по време на правителственото заседание в сряда.

Премиерът е потресен от записи на родителите

По късно в сряда вечерта в Загреб Борисов коментира, че е потресен от действията на секретарките на шефовете на болниците. "Мога да кажа, че днес следователите са влезли и са разпитали родителите, разпитали са свидетели. Иззети са рецепти, документи, защото сега мога да го кажа, защото записът вече е иззет - родителите са снимали буквално в какво състояние е детето. Те са снимали как се държат секретарките на шефовете на болниците. И просто съм потресен от това, и затова взех толкова резки решения“, заяви Борисов.

По-късно тримата болнични директори бяха извикани от Ананиев на среща в здравното министерство, след която стана ясно, че те са временно отстранени до приключване на процесуално-следствените действия. Директорите на Педиатрията д-р Димитър Русинов и на “Пирогов“ проф.Асен Балтов увериха, че съдействат максимално за проверките, а директорът на болница “Лозенец" проф.Любомир Спасов се въздържа от коментар. Реално те са отстранени до внасяне на обвинителен акт в съда или до прекратяване на производството.

Същевременно екипът на Педиатрията излезе с декларация, в която изразява подкрепата си за колегите си, участвали в диагностицирането и лечението на детето и директора на болницата и призовават медиите и обществото да се въздържат от нагнетяване на негативни настроения към тях, защото от това страда работата им в полза на децата. 

Хронология на случая

За случая с починалото след вирусна инфекция 3-годишно момче съобщи бТВ, пред която родителите на детето разказват как първо в четвъртък отишли в столичната Педиатрия и два часа никой не им обърнал внимание. След това те отиват в бившата правителствена болница "Лозенец", където детето е прегледано и му е назначено домашно лечение. Състоянието на детето обаче се влошило и те отново се върнали в Педиатрията.

Там чакали близо 2 часа за хоспитализация, като според разказа на родителите от болницата първоначално отказвали да приемат детето заради липса на свободни легла. Имало налично само едно легло в интензивното отделение, а според дежурналата лекарка детето не е било за интензивно лечение.

Версията на детската болница е, че детето идва за първи път следобеда при тях и сутринта изобщо не е било регистрирано като чакащо. При следобедния преглед от д-р Елена Георгиева е установено, че е в увредено общо състояние и е за болнично лечение, но не за интензивно лечение, заради което на родителите е предложено да бъдат прехвърлени в Александровска болница. Те отказали и в крайна сметка детето е прието в Педиатрията. Два часа по-късно състоянието му се влошава и е организирано прехвърлянето му в "Пирогов" заедно с анестезиолог от спешния институт, с който лекуващата лекарка е работила. Въпреки усилията на лекарите то умира. Тяхната версия е, че става въпрос за бързо протичащ вирус, който не се повлиява от назначеното лечение.

Случаят предизвика широк обществен отзвук и възмущение заради лутането на семейството между болниците и постави под огромна преса лекарите от детската болница. Майката на детето публикува във Фейсбук снимка на лекарката, отказала първоначално да приеме детето, която беше многократно споделяна и съпроводена с призиви за саморазправа.

Без да е ясно все още има ли допуснати грешки на медицинските екипи в болниците в конкретния случай, случаят с починалото дете е симптоматичен за разпокъсаната педиатрична помощ, която системно обрича родителите на болни деца на лутане между лечебните заведения в търсене на правилното място. 

Споделяне

Още по темата

Още от България