По нареждане на Борисов оградата на пътя Созопол – Приморско е махната

Зад плажа общината подготвя терен с неясно предназначение

сн. Атанас Русев

На петия ден след поставянето ѝ оградата на стария път между Созопол и Приморско край плажа "Алепу" е премахната. Това стана по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който през февруари по молба на кмета на Созопол му даде да управлява бившият вече републикански път.

"Току-що разговарях с кмета на Созопол Панайот Рейзи. Увери ме, че до 30 минути оградата на пътя Созопол-Приморско ще бъде премахната. Кметът мотивира действията с това, че плажът е неохраняем и се разбрахме да осигурим няколко спасителни поста, за да могат почиващите спокойно да се наслаждават на почивката си." Това написа Бойко Борисов на фейсбук страницата си.

Молбата на премиера е била изпълнена мълниеносно от кмета Рейзи и оградата вече я няма. Това става ясно от изпратени снимки на читатели на offnews.bg. Няма я и патрулката, която стоеше зад знака "влизането забранено", сложен от двете страни на пътя край популярния "Шофьорски плаж".

След премахването на оградата обаче на плажа са дошли полицаи и са казали на плажуващите там да си махнат палатките, защото извършват "диво къмпиране", съобщава offnews.bg.

Преди да дойде нареждането на премиера Панайот Рейзи каза пред бТВ, че старият път Созопол-Приморско вече не е нужен на никого.

Оградата на пътя беше сложена миналата седмица по разпореждане на кмета на Созопол. Той затвори пътя между курортите Дюни и Аркутино, за да го прави "пешеходна зона", по думите на пресаташето му, както и за да спре "дивото къмпингуване".

В неделя неизвестни лица премахнаха оградата. В понеделник обаче по нареждане на кмета общината я сложи отново и прати дори патрулка да охранява района.

Шофьорският плаж

Плаж "Алепу", известен като "шофьорския плаж" е един от първите, покрай който се минава, когато пътуваш към Южното Черноморие. От десетилетия хората по традиция спират на плажа, оставят колата край пътя, за да се топнат в морето и да продължат нататък. Неголям брой туристи остават и за по-дълго, но това не е честа практика, защото плажът е ветровит, няма сянка, няма вода и не е удобен за къмпинг.

Броят на къмпингуващите се увеличи в последните години, когато до намиращия се наблизо къмпинг "Веселие" изникна гора от хотели. "Веселие" на практика престана да съществува като място за палатков туризъм и хората бяха принудени да търсят място за почивка на по-неудобния "шофьорски плаж", пише offnews.bg.

Преди десетина години от другата страна на блатото "Алепу" беше построен път, който е по-удобен за пътуващите директно от Бургас към Царево. Така старият път остана да обслужва курортите Каваците, Смокиня, Веселие, Дюни и Свети Тома.

Противно на сегашните грижи на кмета за красивия ландшафт, в продължение на години връзката между стария и новия път беше затворена. Така, ако човек тръгне от Свети Тома за намиращото се на около километър Аркутино, трябваше да мине през Шофьорския плаж, Дюни, Веселие, Смокиня, Каваците, Созопол и след това да се върне по новия път. Това коства изминаването на около 25 километра допълнително.

Битката за "Алепу" продължава

И ако оградата беше премахната, то битката за плажа продължава. Атанас Русев пусна във фейсбук какво се случва зад плажа. На снимката се вижда, че теренът се заравнява и има багери. 

Русев пише, че мястото е регистрирано като свлачище на 10 февруари 2009 г. в община Созопол, като последната преписка за него е от 3 май 2011 г. 

"Ако след тази дата, някой си е правил свободни съчинения на тема свлачища, (те само могат да се укрепват и т.н.) това не е отразено и е в разрез със закона. Т.е. общината си е правила нещо без да уведоми който и да било - например ресорното министерство...На сателитните снимки ясно се вижда, че заравняването е станало тази година...", пише Атанас Русев.

От пресцентъра на община Созопол продължават да твърдят, че там няма да се строи нищо. Не е ясно обаче дали за заравняването е уведомено Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?