По настояване на ЦРУ над 100 затворници били държани тайно в Ирак

САЩ вероятно са държали в Ирак до 100 затворници, чиито имена не са фигурирали в регистрите и за които не е бил уведомен Международният Червен кръст, съобщи на слушания в Сената американският генерал Пол Кърн, предаде Ройтерс.

Според генерали от армията, които разследват случаите на издевателства със задържани иракчани, данните са приблизителни, тъй като ЦРУ е укрило документи във връзка с държаните тайно затворници. Сенатори от Републиканската и Демократическата партия окачествиха като неприемлив отказа на разузнавателните служби да сътрудничат и поискаха материалите да бъдат предадени.

Комисиите по въоръжените сили на Сената и Камарата на представителите организираха изслушвания за разследването, което трябва да изясни дали военното разузнаване е участвало в малтретирането на задържани в иракския затвор Абу Гариб близо до Багдад и дали е имало и други нарушения от страна на американски военни. Разследването се води от независима комисия начело с бившия министър на отбраната Джеймс Шлезинджър.

Съгласно Женевските конвенции държавите са длъжни да предоставят информация за затворниците на Международния комитет на Червения кръст, който следи за отношението към тях.

Споделяне

Още от Свят