По-ниската издръжка на ВУЗ-овете може да свали студентските такси

По-ниската издръжка на ВУЗ-овете може да свали студентските такси

Висшите училища може да се принудят да свалят таксите за студентите заради по-ниската издръжка през следващата година, стана при обсъждането на бюджета за образование за 2010 година в ресорната парламентарна комисия в сряда.

Заради рестриктивния бюджет за следващата година базовият норматив за издръжка на един студент се намалява с 10%. Според Закона за висшето образование държавните такси, които се събират от студентите, могат да са до 30 на сто от норматива за издръжка на един студент. При намаляването на норматива висшите училища ще трябва да намалят и студентските такси, а съответно – собствените си приходи, предупредиха ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и председателят на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов.

Тъй като таксите вече са определени от Министерския съвет, обаче ректорите настояват за следващата година да бъдат отделени същите пари. Другият вариант е да се приеме законова промяна и вместо студентите да плащат 30% от издръжката, да плащат по-висок процент, което би довело до вдигане на таксите.

Ректори на висши училища и председателят на БАН акад. Никола Съботинов упрекнаха управляващите, че парите за висше образование през следващата година се намаляват.

Съботинов заяви, че заложените 84.6 млн.лв. бюджетната субсидия за 2010 година, са "на границата на оцеляване" за БАН. "Академията бе поставена от предишното правителство в едно унизително положение. За мое съжаление това положение за 2010 година се запазва", коментира Събитинов. Той посочи, че не може да се съгласи с положението - средна работна заплата в БАН да е 628 лв., докато колегите - преподаватели от Софийския университет взимат 925 лв.

"БАН има научно приложни дейности, които са от национално значение за българската държава. Академията поддържа национална сеизмична и метеорологична мрежа за цялата страна. БАН поддържа най-голямата астрономическа обсерватория в страната", коментира Съботинов. Той допълни, че в бюджета на академията за догодина не са заложени средства за реформите, които предстоят след направената международна оценка на БАН.

"За пръв път Министерство на образованието, младежта и науката има по-голям бюджет от двете силови ведомства - Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи", коментира изпълняващият длъжността министър Сергей Игнатов. Той обаче беше апострофиран от ректора на Техническия университет проф. Камен Веселинов, който каза че "служителите на армията са 40 хил. души, докато студентите са 240 000". "За мен има тотална липса на държавни приоритети, отчитайки икономиката на страната", каза Веселинов.

Общият бюджет на образованието за догодина е за 2.669 млрд. лв. приблизително, от които 1.95 млрд. лв. са за средното образование.

Ректорът на Софийския университет проф. Илчев също се оплака от намаления бюджет на ВУЗ-а и допълни, че издръжката за университетите не би трябвало да бъде еднаква.

Игнатов изрази принципно несъгласие издръжката на студентите да бъде различна. "Ние ще вървим към различно финансиране, но на базата на различното качество, което се предлага в университетите", посочи доц. Игнатов. Той допълни, че парите за наука не могат да бъдат увеличени много. "Ако го направим това, трябва да засегнем пенсиите и всички социални дейности", заяви доц. Игнатов.

Споделяне

Още от България