По новия участък на магистрала "Тракия" вече има тоалетни

Собственикът на съоръженията с признателна грамота от американската армия

По новия участък на магистрала "Тракия" вече има тоалетни

От събота пътуващите по новия участък на магистрала "Тракия" между Стара Загора и Бургас вече има къде да се облекчат. Всичките 44 химически тоалетни, по 22 във всяка посока, са монтирани, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Тоалетните липсваха при откриването на магистралата на 15 юни и появата им две седмици по-късно е видима за пътуващите по трасето. Преди не беше необичайна гледка да видиш предимно облекчаващи се мъже край пътя.

"Миналата седмица пътувахме към Бургас, нямаше тоалетни и имахме доста неприятни моменти. Мъжете по-лесно могат да се справят, но жените са по-притеснени", разказа пътничка пред бТВ.

Семейство Стойчеви, което пътува от Пловдив към Китен почти всяка седмица също оценява наличието на тоалетните. "Смешно е, че появата им е новина, но все пак са нужни. В кой век живеем, трябва да има такива работи", коментира Стойчев.

Българин, който живее в чужбина, пък обясни, че никъде на запад няма такова чудо – химически тоалетни по магистралата. Облекчаването става в крайпътните бензиностанции и заведения.

Такива по 117-километровото трасе от Стара Загора и Бургас обаче липсват. Според държавата причината е в липсата на предприемчивост в бизнеса. Предприемачите контрират с бавните административни процедури. Пътната агенция е издала десетина разрешителни за строеж на бензиностанции и заведения и по нейни данни е започнало строителството на две. Екип на Mediapool обаче не видя никъде да се строи по новия участък.

Въпреки, че новите тоалетни са в експлоатация от вчера от хигиената в тях си личи, че се ползват често. За броени часове тези в посока към морето се бяха напълнили с тоалетна хартия и в жегата миришеха ужасно. Пътуващите в обратната посока от Бургас към Стара Загора явно са с по-европейско възпитание, защото тоалетните бяха по-чисти. Те обаче влязоха в експлоатация ден по-късно от другото направление.

Химическите тоалетни са монтирани от хасковската фирма "Ти енд Джи-Мастер Клийн". Тя спечели обществената поръчка на пътната агенция с цена от 134 864 лв. без ДДС и месечен наем от 5619 лв. без ДДС за срок от две години. Не е ясно какво е задължението на компанията за чистене на тоалетните. 

Иначе собственикът ѝ Тихомир Гьоков е получил отлична оценка и знак на признателност от Американската армия за проведено военно учение на българска територия през 2004 г. Компанията му е осигурила тоалетните за американските войници и в грамотата се посочва, че е допринесъл "за успешното протичане на обучението".

Българските нрави обаче са далеч от американските, защото с трафика по магистралата расте и мръсотията от изхвърлени торби с храна, бутилки и фасове. Пътните табели пък вече са надраскани с инициали.

Споделяне

Още по темата

Още от България