По отсечката от "Хемус", чиято поръчка бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч

След Гергьовден започват ремонти на 600 км пътища в Северна България

По отсечката от "Хемус", чиято поръчка бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч

По отсечката от магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, обществените поръчки за чието строителство бяха спрени, все пак ще може да се кара с максимално разрешената в България скорост от 140 км/ч. Това увери шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред Дарик радио в събота.

Премиерът Борисов спря поръчката през февруари заради съмнения, че може да е нагласена, а впоследствие беше обяснено и, че проектът бил прекалено скъп за изпълнение. 

По думите на Лазаров последваите изменения на проекта ще доведет до икономии от 200 млн. лв. или една четвърт от предишната цена. Той съобщи още, че ще бъдат ремонтирани около 600 км от републиканската пътна мрежа, като са предвидени основно превантивни ремонти.

"Полагане на нов асфалт отгоре, за да могат хората да пътуват без кръпки и с нова маркировка", обясни Лазаров, уточнявайки, че ремонтите ще започнат след Гергьовден (6 май), за да могат хората да пътуват спокойно за празниците.

"Няма как, строителният сезон е сега. Използва се пролетният, после ще дойде летният сезон с туристическите пътувания. Използваме всеки удобен момент", добави шефът на АПИ.

Всяка зима около 10% от пътищата у нас, т.е. 2000 км, търпят сериозни щети. По думите на Лазаров "щетите, особено, когато е амортизирана пътната мрежа, нарастват с много ускорени темпове".

"Когато е нова пътната мрежа, там те са много забавени. Кърпенето е изключително неефективно, но се налага, защото сме ограничени от финансова гледна точка", обясни Лазаров.

Той обяви още, че приоритетно ще се ремонтират пътищата в Северна България, като отсечките, които ще бъдат ремонтирани сега, били избрани на принципа "най-лошите участъци.

Споделяне

Още от Бизнес