По план: ГЕРБ иска Пламен Георгиев начело на "Антикорупция"

БСП номинира доскорошен член на КПУКИ

Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС

Нагласената схема с кадровото обезпечаване на новия антикорупционен орган е в ход. Без изненада, ГЕРБ предложи настоящия ръководител на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев да оглави "Антикорупция". Номинацията, която от месеци се смяташе за предопределена, е подкрепена и от съуправляващата коалиция "Обединени патриоти". Предложението на социалистите е за друга личност от вече закритата комисия за установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Това е доскорошният ѝ член  Николай Николов.

Както обикновено, кандидатурите бяха издигнати в последния момент - ден преди да изтече срокът за номинации.

Как Георгиев повишил престижа на комисията за конфискация

ГЕРБ и "Обединени патриоти" мотивират предложението си за Георгиев с неговия "професионален опит и авторитет", "доказано желание да се бори срещу организираната престъпност, проявите на корупционно поведение, защитата на правата на гражданите".

Според вносителите той е "добре подготвен юрист, който познава задълбочено нормативната уредба на правото на Европейския съюз и с работата си е доказал, че е развил способности за умения за тяхното коректно прилагане".

Освен това той повишил престижа на комисията за конфисакция.

Пламен Георгиев беше първо следовател, след това прокурор, а през 2011 г. стана зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов. Две години по-късно Борисов го назначи за председател на КОНПИ. Възходът в кариерата му, неизменно толерирана от ГЕРБ, настъпва, след като Пламен Георгиев прекрати досъдебното производство по един от най-шумните корупционни скандали през последните години, известен като "Ало, Ваньо". Аферата гръмна след изтекли записи от подслушани телефонни разговори, от които ставаше ясно, че премиерът Борисов е нареждал на тогавашния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов да оттегли проверката в пивоварната в Мездра на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата. От записите се чуваше, че Борисов е "поел ангажимент да не го закача".

През март 2013 г. в интервю за Mediapool Пламен Георгиев (вече шеф на КОНПИ) каза, че прокуратурата е била възпрепятствана да извърши проверка навреме заради филтриране на информацията от подслушването на телефона на Ваньо Танов. Георгиев твърди, че прокуратурата не е била уведомена навреме за записите по "Ало, Ваньо", а е разбрала едва след като записите са изтекли в медиите над година по-късно.

Последният най-голям "удар" на КОНПИ под ръководството на Пламен Георгиев беше в края на 2017 г. срещу издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. Комисията реши да му запорира активи на стойност 150 млн. лева, но мотивите, с които става това, граничат с правния произвол.Комисията за конфискация аргументира действията си с "незаконната приватизация" на "Каолин", въпреки че нито една институция не е установила незаконна приватизация. Освен това приватизацията бе извършена преди 16 години – много отвъд 10-годишния давностен срок на Закона за конфискацията. След това КОНПИ търси удобен съд, който да уважи запорите и най-накрая успя да пробие в Бургас.

От "Икономедия" заявиха, че КОНПИ се е активизирала срещу Иво Прокопиев след среща на Пламен Георгиев с главния прокурор Сотир Цацаров и че причина за това е критичната позиция на "Капитал" и "Дневник" спрямо Цацаров, както и разследвания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тоест, макар медиите, издавани от Прокопиев, да не са засегнати пряко от запора, причина за налагането му е именно независимата им редакционна политика. Самият Георгиев отрече това и обвини медийния издател в безпрецедентен натиск върху работата на КОНПИ.

Кой е Николай Николов

БСП, която смята антикорупционния закон на ГЕРБ за неефективен и че създадената с него комисия няма да свърши работа, също не изненада особено с номинацията си за нейн председател. Николай Николов бе доскорошен член на КПУКИ, излъчен там от квотата на президента. В първия мандат на комисията за отнемане на незаконно имущество (2005 - 2010 година) е бил нейн член.

БСП представиха претендента си на брифинг в парламента.

"Името му никога не е било забърквано в никакви скандали въпреки специфичната материя и дейност на тези органи, в които той е заемал най-високите ръководни позиции", заяви Жельо Бойчев от БСП.

Николай Николов увери, че ако бъде избран, ще се стреми да не допуска политически зависимости и ще постави акцент върху превенция на корупцията: "Смятам, че това трябва да бъде регулатор, който преди всичко е независим в своите действия, който има висока степен на интегритет, който работи преди всичко като професионален и обективен орган, далеч от всякаква политическа среда и намеса."

Той каза, че не се поддава на влияние. По думите му антикорупционният орган трябва да работи според четири принципа - превенция на корупцията, професионален и независим орган, пропорционална намеса в личния живот и равенство на всички граждани пред закона.

Жельо Бойчев изрази надежда ГЕРБ да подкрепи кандидата им, защото това било шанс за справяне с корупцията.

"За всички тези години от работата на Николай Николов, няма никакви съмнения в професионалните му качества. Името му никога не се е забърквало в скандали предвид специфичната материя с която борави", заяви още Бойчев.

След приемането на антикорупционния закон, който обединява в един орган няколко съществуващи структури, но гръбнакът му е КОНПИ, шефът на комисията Пламен Георгиев оглави временно органа. Той ще остане на този пост до 23 февруари, след което парламентът трябва да избере шеф на "Антикорупция", който пък сам да подбере членове на ръководния си екип и да ги представи на парламента за утвърждаване. Нищо чудно издигнатият от БСП Николай Николов да се окаже сред избраниците на Пламен Георгиев, чийто избор за шеф на новата комисия едва ли стои под въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?