По подобие на Гешев: Спортни федерации и Мутафчиев в пламенна защита на властта

По подобие на Гешев: Спортни федерации и Мутафчиев в пламенна защита на властта

На фона на продължаващите антиправителствени протести започнаха да излизат позиции в подкрепа на управляващите, които много приличат на утвърдения подход за подкрепа на главния прокурор Иван Гешев - еднотипни декларации, в които не липсват куриози. Ако при Гешев подписи има дори и от чистачки и огняри, то декларациите в подкрепа на правителството са от спортни федерации и от Христо Мутафчиев, който наскоро обяви, че "няма да им стъпи" в Гърция и че "византийците ни мразят и в червата и са готови не само да ни излъжат".

Акцията в подкрепа на правителството идва само ден, след като започна новата прокурорска кампания в подкрепа на Гешев, за чиято оставка протестиращите също настояват. 

Една от първите декларации в подкрепа на властта бе от Българската федерация по волейбол (БФВ) Пълната подкрепа за правителството бе завидетелствана в сайта на федерацията и бе придружена със снимки на новоизбрания председател Любомир Ганев и министъра на спорта Красен Кралев, както и с премиера Бойко Борисов. 

А мотивите за подкрепата гласят следното: "През последните няколко години България бе домакин на двата най-големи спортни форума във волейбола съвместно с Италия – Европейското първенство през 2015 година и Световния шампионат през 2018 г. Освен тях нашата страна приема и турнири от Лигата на нациите. Не бива да забравяме, че бяхме домакини и на Олимпийска квалификация през 2019 г., когато съвсем малко не ни достигна да спечелим визите за Олимпиадата в Токио. Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на г-н Бойко Борисов и неговия екип. За организацията на двата най-големи форума Българската федерация по-волейбол получи многобройни поздравления, целият волейболен свят впери очи в нашата страна".

Освен че обявяват подкрепа, от БФВ изразяват и благодарност към правителството за инвестициите, които се правят в спортна инфраструктура. "Без добра спортна база домакинствата на тези форуми нямаше да бъдат възможни. Залите са ни нужни, за да могат децата ни да практикуват любимия си спорт и да растат здрави. Сигурни сме, че нашето добро сътрудничество ще продължи и в бъдеще", завършва декларацията в подкрепа на властта.

Декларацията на федерацията по джудо е в сходен стил – отново се изброяват състезания, на които България е била или предстои да бъде домакин и се посочва "щедростта" на правителството. 

Декларацията, с която председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, изразява своята подкрепа към властта не е подписана само от него. Тя е подкрепена още от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, от депутата от ГЕРБ и актьор Евгени Будинов, певеца Благовест Аргиров, писателя Христо Стоянов, издателя Юлий Москов и актьорите Антон Радичев и Николай Урумов. 

Mediapool публикува тяхната позиция без редакторска намеса:

"България отново е разделена. В разгара на тежка пандемия, пред прага на икономическа криза, точно когато сме приети в чакалнята на еврозоната, когато повече отвсякога имаме нужда да бъдем заедно, за да сме силни - и в радостта, и в болката, и в грижата за тежкото "утре"...

Как ще живеем по този начин? С тази омраза? В тази непримирима братоубийствена вражда? С тези давещи се от злоба лица на наши сънародници - братя по кръв, по горест, по съдба?

Защо преходните котерийни страсти на политиката успяха да ни разделят, както не бяхме разделени и на 10 ноември 1989? Защо поставяме на карта демократичните ценности, които изповядваме? Защо искаме доброволно да съсипем общо-взето подредената ни и спокойна държава?

Сега най-важното е разумът да надделее над безумието. Още по-важно е мислещите, нормални и отрудени българи да застанат на страната на закона и да усетят, че в държавата има закони.

Властта се взима на избори, не на улицата.

Никой, дори и президентът на републиката, няма право да зове за метежи и бунтове, да нарича една част от народа "мутри" и да я противопоставя на друга.

Никой, дори и президентът на републиката, няма право да се намесва в работата на независимата съдебна система и да кадрува, искайки оставката на главния прокурор.

И то точно в момента, когато главният прокурор води тежка война с ключови участници в разбойническото ограбване на българския национален продукт.

Демокрацията е в опасност, в опасност и под въпрос е европейският път на България.

Нека бдим, нека бъдем особено внимателни, нека се опълчим на лицемерния популизъм, нека не връщаме часовника на времето 30 години назад".

Споделяне
Още от България