По подобие на Гешев: Спортни федерации и Мутафчиев в пламенна защита на властта

По подобие на Гешев: Спортни федерации и Мутафчиев в пламенна защита на властта

На фона на продължаващите антиправителствени протести започнаха да излизат позиции в подкрепа на управляващите, които много приличат на утвърдения подход за подкрепа на главния прокурор Иван Гешев - еднотипни декларации, в които не липсват куриози. Ако при Гешев подписи има дори и от чистачки и огняри, то декларациите в подкрепа на правителството са от спортни федерации и от Христо Мутафчиев, който наскоро обяви, че "няма да им стъпи" в Гърция и че "византийците ни мразят и в червата и са готови не само да ни излъжат".

Акцията в подкрепа на правителството идва само ден, след като започна новата прокурорска кампания в подкрепа на Гешев, за чиято оставка протестиращите също настояват. 

Една от първите декларации в подкрепа на властта бе от Българската федерация по волейбол (БФВ) Пълната подкрепа за правителството бе завидетелствана в сайта на федерацията и бе придружена със снимки на новоизбрания председател Любомир Ганев и министъра на спорта Красен Кралев, както и с премиера Бойко Борисов. 

А мотивите за подкрепата гласят следното: "През последните няколко години България бе домакин на двата най-големи спортни форума във волейбола съвместно с Италия – Европейското първенство през 2015 година и Световния шампионат през 2018 г. Освен тях нашата страна приема и турнири от Лигата на нациите. Не бива да забравяме, че бяхме домакини и на Олимпийска квалификация през 2019 г., когато съвсем малко не ни достигна да спечелим визите за Олимпиадата в Токио. Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на г-н Бойко Борисов и неговия екип. За организацията на двата най-големи форума Българската федерация по-волейбол получи многобройни поздравления, целият волейболен свят впери очи в нашата страна".

Освен че обявяват подкрепа, от БФВ изразяват и благодарност към правителството за инвестициите, които се правят в спортна инфраструктура. "Без добра спортна база домакинствата на тези форуми нямаше да бъдат възможни. Залите са ни нужни, за да могат децата ни да практикуват любимия си спорт и да растат здрави. Сигурни сме, че нашето добро сътрудничество ще продължи и в бъдеще", завършва декларацията в подкрепа на властта.

Декларацията на федерацията по джудо е в сходен стил – отново се изброяват състезания, на които България е била или предстои да бъде домакин и се посочва "щедростта" на правителството. 

Декларацията, с която председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, изразява своята подкрепа към властта не е подписана само от него. Тя е подкрепена още от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, от депутата от ГЕРБ и актьор Евгени Будинов, певеца Благовест Аргиров, писателя Христо Стоянов, издателя Юлий Москов и актьорите Антон Радичев и Николай Урумов. 

Mediapool публикува тяхната позиция без редакторска намеса:

"България отново е разделена. В разгара на тежка пандемия, пред прага на икономическа криза, точно когато сме приети в чакалнята на еврозоната, когато повече отвсякога имаме нужда да бъдем заедно, за да сме силни - и в радостта, и в болката, и в грижата за тежкото "утре"...

Как ще живеем по този начин? С тази омраза? В тази непримирима братоубийствена вражда? С тези давещи се от злоба лица на наши сънародници - братя по кръв, по горест, по съдба?

Защо преходните котерийни страсти на политиката успяха да ни разделят, както не бяхме разделени и на 10 ноември 1989? Защо поставяме на карта демократичните ценности, които изповядваме? Защо искаме доброволно да съсипем общо-взето подредената ни и спокойна държава?

Сега най-важното е разумът да надделее над безумието. Още по-важно е мислещите, нормални и отрудени българи да застанат на страната на закона и да усетят, че в държавата има закони.

Властта се взима на избори, не на улицата.

Никой, дори и президентът на републиката, няма право да зове за метежи и бунтове, да нарича една част от народа "мутри" и да я противопоставя на друга.

Никой, дори и президентът на републиката, няма право да се намесва в работата на независимата съдебна система и да кадрува, искайки оставката на главния прокурор.

И то точно в момента, когато главният прокурор води тежка война с ключови участници в разбойническото ограбване на българския национален продукт.

Демокрацията е в опасност, в опасност и под въпрос е европейският път на България.

Нека бдим, нека бъдем особено внимателни, нека се опълчим на лицемерния популизъм, нека не връщаме часовника на времето 30 години назад".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?