Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По предварителна договорка Мая Манолова бе избрана за омбудсман

"Ще бъда активна, критична, но в интерес на гражданите", заяви тя след избора

37 коментара
Мая Манолова

Депутатът от БСП Мая Манолова бе избрана очаквано от парламента за омбудсман в четвъртък. За нея гласуваха 129 народни представители, а 82-ма подкрепиха другия кандидат за поста – сегашния омбудсман Константин Пенчев. Гласуваха общо 223-ма депутати, като 12 бюлетини са били невалидни.

Заради тайната на вота, който се провеждаше с хартиени бюлетини, не е ясно как са гласували отделните парламентарни групи или депутати, нито кои точно парламентаристи са се въздържали от гласуване. Предварително обаче се очакваше Манолова да получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ, както и на групите на Патриотичния фронт, БСП, ДПС, "Атака" и АБВ.

За амбициите на социалистката да заеме поста на Константин Пенчев се заговори още в началото на юли. Както Mediapool още тогава съобщи освен с подкрепата на собствената си партия, тя се ползваше с неофициалното "да" от страна на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки това в публичното пространство част от партията на Борисов застана срещу номинацията на Манолова. Най-изявени говорители в тази посока бяха Цветан Цветанов и Менда Стоянова. Шефът на правната комисията в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) пък заяви, че ще подкрепи Манолова.

По неофициална информация на Mediapool част от депутатите на Борисов наистина са подкрепили колегата си от БСП, въпреки че други техни колеги шумно се възмущаваха. Часове по-късно лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов декларира, че никой от формацията не е гласувал за Манолова. По думите му представителите на ГЕРБ или са подкрепили Константин Пенчев, или са пуснали невалидна бюлетина.

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха, за увереността, че ще бъда ефективен, истински и достоен защитник на българските граждани. Благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, защото ще имам предизвикателството да докажа наистина, че мога да бъда добрият омбудсман. Парламентът ще ми липсва, ще ми липсва парламентарната трибуна, ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но ми предстои друга, не по-малко важна битка за правата на българските граждани. Ще ми липсвате и вие. Може би и аз ще липсвам на някои от вас. Ние не се разделяме за постоянно, тъй като омбудсманът има работа и в парламента, винаги когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се до правата на българските граждани, така че аз съм убедена, че ще работим добре заедно", обърна се Манолова към депутатите след обявяването на избора ѝ.

Омбудсманът да отиде при хората

Тя каза още, че основната ѝ идея за промяна на институцията е "омбудсманът да отиде при хората", като акцентът ще бъде върху хората с най-тежки проблеми - социално изключени, деца в риск, хора с увреждания.

Манолова каза, че най-вероятно първата ѝ среща ще бъде с Константин Пенчев.

Тя не съобщи кога точно ще напусне БСП, тъй като омбудсманът не може да членува в партия, но уточни, че при всички положения това ще стане преди официално да встъпи в длъжност. Мандатът на Пенчев изтича на 20 октомври.

По думите ѝ най-големият страх на всички е, че това управление ще се сдобие с нов активен критик, но според Манолова всяко добро и умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, който да поставя от една страна администрацията, а от друга да защитава гражданите.

Нямало да се снишава пред проблемите и да бяга от непопулярни теми

"Безспорно ще работя с всички институции - с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите да бъдат активно защитени. Ще бъда активна, критична, но в интерес на гражданите. Управляващите ще се убедят, че това е добрият вариант, а не омбудсман, който се снишава пред проблемите и бяга от теми, които не са публично популярни", каза още тя.

"Социалното страдание на българите днес е крещящо, хората имат нужда от институция, която да ги подкрепя, към която да се обръщат. Институционалната роля в защитата на гражданите ще бъде много по-ефективна, отколкото партийно-политическата роля. Правила съм го 10 години като парламентарист и се убедих, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани, които са в трудна ситуация, трябва да го правя извън партийната дреха, от позицията на институция. Ще се постарая да изпълня със съдържание всички законови правомощия, така че гражданите да имат поне една институция към, която да могат да се обърнат по всяко време на денонощието”, коментира Манолова.

В последствие пред БНТ тя заяви, че като избрана за омбудсман ще бъде "институцията, която ще защитава правото на гражданите да протестират".

Процедурата по избора

Депутатите имаха един час да упражнят вота си. Гласуването бе с бяла бюлетина, на която са написани имената на двамата кандидати. В празно квадратче пред името на кандидата всеки народен представител трябваше да отбележи със знак Х предпочитания от него.

Преди това двамата кандидати бяха представени в парламентарната зала. Корман Исмаилов, зам.-председател на ПГ на Реформаторския блок, представи номинацията на Константин Пенчев като отбеляза, че той е успешен омбудсман, опитен юрист, достигнал върховете на съдебната система със своите професионални и човешки качества, запазил своето име, доказал своята балансираност и всеотдайност в работата.

Исмаилов подчерта, че всички доклади на настоящия обществен защитник са били приети с пълна подкрепа и одобрение за това, което върши тази институция. По думите на депутата по време на мандата на Пенчев институцията на омбудсмана е станала познаваема и близка до българските граждани.

Председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков представи кандидатурата на Мая Манолова, като отбеляза, че тя е била народен представител и в управляващо мнозинство, и в опозиция, и е видяла и едната, и другата страна на управлението. По думите му Манолова е изключително активна в защита правата на гражданите. Той припомни, че по нейна инициатива е била създадена парламентарна комисия за работа с гражданското общество. Мая Манолова има едно изключително качество - независимост, отбеляза Миков. По думите му, ако бъде избрана, Манолова достойно ще оправдае изборът на Народното събрание.

Разисквания по двете номинации нямаше.

"Няма как да забравим действията, които г-жа Мая Манолова е извършвала в предишния парламент. Аферата "Костинброд" е нейно дело и за мен ще бъде учудващо, ако ГЕРБ или част от тях са го забравили", коментира по-рано председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя категорично се обяви против Мая Манолова, но призна, че червеният депутат е имала много активна кампания, която ѝ е въздействала.

Неофициално от ДПС коментираха преди вота, че по-голямата част от парламентаристите им ще гласуват за Манолова. Очакваше се и Патриотичният фронт да подкрепи Манолова с мотива, даден в началото от Реформаторския блок – че е добре омбудсманът да бъде номиниран от опозиционна партия.

Самите представители на РБ пък подкрепиха Пенчев в тайното гласуване, но по неофициална информация бяха обещали на колежката си да не ѝ пречат и да не водят кампания срещу нея.

Предисторията

Решението Манолова да бъде издигната за омбудсман е нейно и било поставено като цел отдавна, но идеята е посрещната радушно и от лидера на партията Михаил Миков, който иска да се освободи от вътрешната си съпротива в левицата. Освен това Манолова е председател на контролната комисия в БСП. Органът е от съществена важност за овладяване на партийния апарат. За да заеме поста, за който бе избрана депутатката трябва да напусне БСП, което "отпушва" партията.

И докато за Михаил Миков е ясно защо застава зад номинацията на Манолова, по-трудно обяснима е подкрепата на Борисов или поне на част от депутатите от ГЕРБ.

Депутатката е силно партийно изявена, което трябваше да бъде минус при избора ѝ. Освен това наред със смелостта ѝ да разговаря с протестиращите срещу кабинета "Орешарски", което никой от колегите ѝ не стори, тя обяви недоволните граждани за платени и лансира тезата, че правителството не е направило кой знае какъв гаф с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Манолова бе и основният двигател на аферата "Костинброд”, който почти провали извънредните парламентарни избори през 2013 година. От ГЕРБ пък твърдяха, че раздухването на скандала в деня за размисъл е било сценарий, отнел им значителен брой гласове.

"Омбудсрам"

Междувременно минути след като изборът на Мая Манолова днес бе факт, в социалните мрежи започна организацията на протест срещу него.

Събитието под наслов "Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис" е насрочено за 19:30 ч. тази вечер пред Народното събрание. За първите минути след обявяването му във "Фейсбук" участие заявиха над 230 души.

"За пореден път се осъществи подмяната на волята на милиони избиратели, очакващи промяна на статуквото. Депутати от управляващото мнозинство, вие за пореден път ни предадохте", пишат организаторите в създаденото в мрежата събитие.

Според тях с гласуването парламентът е извършил посегателство срещу смисъла на съществуването си и няма честно и нормално обяснение как е избрал за обществен защитник ярко оцветена партийна фигура, каквато е депутатът от БСП.

Писателят Георги Господинов пък обобщи избора с кратък коментар във Фейсбук. Според него събитията се описват само с една дума: "омбудсрам". 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Роси
  #37

  Наслушах се по гелевизиите КОЙ бил подкрепил ...как да я нарека, но не чух кои всъщност са тези 82 депутати, гласували ЗА г-н Пенчев. Един уж видях - Цветанов, макар че всичко може да се покаже, а след това да се драсне и другия и ето ти една от невалидните. Да чуя кой е гласувал за г-н Пенчев, защото е безумие да го издигнат реформаторите, а да гласуват само от ГЕРБ... Не че мога да се закълна за всички от РБ, де, но "моите" хора не са гласували за сливата, знам.

 2. Емил Станоев
  #36

  Четна коментарите на безименните същества тук и се чудя !! Каде бяхте когата Винету взе 16 милиарда заем , каде бяхте когато този същият за период от 4 години изхарчи 12 милиарда ! Каде бяхте ?!

 3. Мони_deactivated_1480055728
  #35

  Радан Кънев: Трябва да сме готови за нови избори Новото мнозинство е на ГЕРБ, ДПС и АБВ, казва лидерът на ДСБ

 4. Nikola Nikolov
  #34

  Питам гръмогласно - къде, по дяволите, се е дянал Банкянския мутрафон????Нали на този нарцис му се носи славата, че всички въпроси се решават единствено и само с негово одобрение????!!!!От първо лице, единствено число е всяка негова изява, а сега???!!! Вместо с голямата уста да се занимава един друг въжеиграч - цацар., и да бъде следствена, съдена и окаушена, заради бруталната подмяна на вота с Костинбродската долнопробна, комуноидна конспирация-манипулация, лицето м.мет.бор. назначава другарката за "защитник" на интересите на всички българи?????!!!!!Е, това ако не е гнусна, нагла, цинична гавра със същите тези оглушели, ослепели, превърнали се в овче стадо, българи, "здраве" му кажи!!!

 5. Коментарът е изтрит в 23:46 на 02 март 2022 от автора.
  #33
 6. milan
  #32

  Управляващото мнозивство даде "газ",на системата "Кой" и подмени волята на избирателите.Статуквото остава,Цеца и Лепа Брена-също в МС?!

 7. Kiril Kovatchev
  #31

  Скандинавците хубаво са я замислили тази институция омбудсман, но българските дупетати намериха начин да я побългарят и превърнат в омбудсрам с назначаването на червената другарка от женския пазар. Хората от нея добро няма да видят защото тя се интерсува единствено от себе си и ще продължава да произвежда скандали. Да му мислят тези които я поставиха на този пост, защото скандалите за отплата няма да закъснеят.

 8. Доналд Дък
  #30

  С този си избор нашите народни избраници направиха най миризливото петно и върху тази морална институция.

 9. tim
  #29

  Кажи Мая Костинбродска и другото е ясно!

 10. Боряна Пирьова
  #28

  Мая Манолова е специалист по интриги, така че да спретне на бърза ръка един нов "Костинброд", та да могат парламентаристите които я избраха, да се напълно доволни

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.