По премиерска заръка ДАНС заля публиката с числа

По премиерска заръка ДАНС заля публиката с числа

Огромният щат на ДАНС е довел до приключването на едва 380 казуса от нейните служители през 2008 година. При средна натовареност от почти 1 разследване на ден, успехите на новата силова структура се свеждат до постигнати 10 осъдителни присъди по събрани от нея данни. Това стана ясно по време на семинар, организиран от ДАНС в сряда.

За сметка на това от агенцията се похвалиха, че допълнително са назначили още 300 души, извън състава на службите, които се вляха в новата структура. Общият щат на агенцията е секретен, за сметка на това годишният ѝ бюджет е известен - 134 милиона лева.

Първоначално обявена като семинар за репортери, срещата на медиите с ръководството на ДАНС се превърна в своеобразен отчет. Всъщност, очевидно така от агенцията отговориха на желанието на премиера. Станишев, който твърди, че самото съществуване на ДАНС като институция е "много голям успех" и че тя е нанесла "конкретни и сериозни удари", преди десетина дни съобщи, че е поискал от "ДАНС да направят пълен публичен отчет за свършеното за една година съществуване".

В сряда от агенцията отчетоха поредица от числа, чието значение не подлежи на преценка при липсата на каквато и да е конкретика и база за сравнение. Пресечена е престъпна дейност на 405 лица, по разследвания на структурата са образувани 170 досъдебни и съдебни производства. За разкрити бяха обявени "164 посегателства върху финансовата и икономическата сигурност".

"През 2008 г. броят на изпратените до висшите органи на държавната власт информации, справки, анализи и прогнози от общ характер или по конкретни въпроси са над 220", съобщиха от агенцията.

Във връзка със Закона за мерките срещу прането на пари са подадени 9 информации към Върховна касациононна прокуратура. Тези казуси са свързани с "изпиране" на близо 375 милиона евро. От прокуратурата обаче все още не са се "похвалили" с образувани дела.

При операции на ДАНС са конфискувани 3.5 тона марихуана и 50 килограма суровина за производство на синтетични наркотици.

"По материали на агенцията съдът е заличил регистрацията на търговско дружество "Гюнеш 2004" и на фондация "Благотворителни проекти", използвани за прикритие съответно на нерегистрирана турска ислямска секта и на ливанска ислямистка организация. Във втория случай е постановена и осъдителна присъда срещу едно лице", съобщиха от силовата структура.

В изпълнение на контролната дейност на агенцията по Закона за чужденците са разгледани общо 529 молби за предоставяне на закрила, по 13 от които са дадени отрицателни становища.

През 2008 година са образувани две наказателни производства срещу служители на ДАНС, а през 2009 година са наложени три дисциплинарни наказания, най-често за неизпълнение в срок на разпореждания на председателя на агенцията Петко Сертов. В момента се водят още три дисциплинарни производства. На двама служители заради гафове е отнет достъпа до класифицирана информация.

Споделяне

Още от България