По професията "приложен програмист" ще обучават 23 училища

По професията "приложен програмист" ще обучават 23 училища

Двадесет и три професионални гимназии в София и страната са заявили държавен план-прием за учебната 2017 - 2018 година по новата професия "Приложен програмист". Това каза съобщи координаторът на публично-частното партньорство между ИТ индустрията и Министерството на образованието и науката (МОН) д-р Анна-Мари Виламовска.

Обучението по професията "Приложен програмист" се осъществява на базата на споразумение между МОН и четирите асоциации в ИТ сектора - Сдружение "Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ", Сдружение "Българска асоциация по информационни технологии - БАИТ", Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" (ИКТ Клъстер) и Сдружение "Българска аутсорсинг асоциация", съобщи БТА.

В края на миналата година те се договориха за стратегическо партньорство в процеса на обучение и образование на учениците за придобиване на съвременно софтуерно образование, съответстващи на потребностите на българската икономика и на бързо развиващата се ИТ индустрия в страната.

Професията "Приложен програмист" беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през 2016 г. Във всяка от 23-те професионални гимназии ще бъдат разкрити една или две паралелки с профил "Приложен програмист". Програмата е петгодишна (от 8-и до 12-ти клас) и целта ѝ е да подготвя софтуерни специалисти на много високо професионално ниво, посочи Виламовска.

Минимум 1600 часа ще са практика в компании от ИТ-сектора, ще се провеждат в реална работна среда и учениците ще работят по разрешаването на реални казуси, поясни експертът.

Обучението залага на фундаментална подготовка на младите хора с желание за кариера в сферата на софтуерната индустрия, която да ги направи конкурентни не само на българския, но и на глобалния пазар на таланти, обясни Виламовска.

По думите ѝ в следващите десет години се очаква да продължи дефицитът на софтуерни специалисти, като в европейски мащаб по последни данни тази година има недостиг от над 350 000 софтуерни разработчици, с очакване той да достигне 500 000 през 2020 г . Ето защо обучението по професията "Приложен програмист" цели да подготвя учениците за успешна кариера с хоризонт поне 10 години напред, каза Виламовска.

Учителите, които ще преподават по програмата "Приложен програмист" също ще преминат обучение, което ще се състои през лятото, преди началото на всяка учебна година. Образователното съдържание на предметите за специализирана подготовка се разработва съвместно от ИТ индустрията и МОН, както и изпитните и учебни материали, които ще бъдат използвани в новата професия. Учениците по програмата ще завършват с трета професионална квалификационна степен, в допълнение на държавните зрелостни изпити, уточни Виламовска.

Кандидатстването за обучение след седми клас за учебната 2017/2018 година е от 16 до 23 юни. Тази година документи се подават онлайн или на хартиен носител в съответното училище. Виламовска апелира към родителите на деца с желание да се развиват в сферата на софтуерните науки да се запознаят с новата професия "Приложен програмист" и да кандидатстват за съответните гимназии, които ще разкрият паралелки по програмата.

Гимназиите, в които учениците ще усвояват новата професия Приложен програмист, са: Бургас, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов"; Варна, Професионална гимназия по електротехника; Враца, Професионална техническа гимназия "Н. Й. Вапцаров"; Габрово, Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади"; Монтана, Професионална гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев"; Пазарджик, Профилирана математическа гимназия "Константин Величков"; Плевен, Професионална гимназия по електроника и химични технологии "Проф. Асен Златаров"; Пловдив, Професионална гимназия по електротехника и електроника; Пловдив, Професионална гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров"; Сопот Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов"; Русе, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов"; Сливен, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Мария Кюри"; Мадан, Професионална гимназия "Васил Димитров"; Смолян, Професионална гимназия по техника и технологии "Христо Ботев"; София, Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов";  Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "A. С. Попов"; София, Професионална гимназия по телекомуникации; Копривщица, Средно училище "Любен Каравелов"; Своге, Професионална гимназия "Велизар Пеев"; Самоков, Професионална техническа гимназия "Никола Вапцаров"; Стара Загора, Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов"; Хасково, Професионална гимназия по механоелектротехника "Стойчо и Кица Марчеви"; Шумен, Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт "Христо Ботев".

От ноември тази година ще започне и тригодишно обучение (от 10-и до 12-и клас) по национална програма "Обучение за ИТ кариера". Тя е насочена към ученици с интерес към програмирането от всички училища. Гимназиите, които ще работят по тази програма, ще организират часове за извънкласна дейност. Ще има възможност и за дистанционно обучение, обясни Виламовска. Тя уточни, че и по тази програма също ще има практическо обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?