По-рано ще отчита CEZ електромерите през декември

Декемврийските графици за отчитане на електромерите в Западна България ще бъдат изтеглени с няколко дни, съобщиха във вторник от чешката компания CEZ,  която е собственик на 67 на сто от електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен.

В Плевен записването на данните от електромерите ще започне отчитането с ден по-рано от обикновено, в столицата това ще стане 3 дни по-рано, само в София-област няма да има промяна в графика за отчитане.

Изтеглянето на графиците е свързано с изискването за разделяне на дейностите по снабдяване и разпределение от 1 януари 2007 година, което налага електромерите да бъдат засечени до края на годината. От януари нататък, дружествата ще се върнат към старите графици за отчитане на електромерите.

По-ранните дати за засичане на консумацията на електроенергия означават, че за някои клиенти януарските сметки ще бъдат за малко по-дълъг период – между 3 и 7 дни. За клиентите в столицата, отчетени по-рано от обикновено, сметките за месец януари ще са малко по-високи, поради удължения период на отчитане, но декемврийските сметки на същите клиенти ще бъдат по-ниски поради скъсения срок на отчитане през месеца.

Споделяне

Още от Бизнес