По-силен или по-слаб изглежда Борисов и какво следва след оставките

Даниел Смилов, Първан Симеонов и Евгений Дайнов коментират пред Mediapool

По-силен или по-слаб изглежда Борисов и какво следва след оставките

Очакван и позитивен ход или рискован и показващ слабост, са оставките на тримата министри , подадени по искане на премиера Борисов? Какви ще са последиците от рокадите - ще доведат ли до сътресения в управляващата коалиция или ще я стабилизират? Mediapool се обърна с тези въпроси към анализаторите Даниел Смилов, Първан Симеонов и проф. Евгений Дайнов.

Даниел Смилов е на мнение, че оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски са изключително рискован ход. Те предизвикват мини -правителствена криза и отиват отвъд необходимото за поемането на политическа отговорност за катастрофата с автобуса, коментира той.

Труден и опасен старт на сезона за ГЕРБ

По думите му "тази прекомерност на реакцията показва, че Борисов се опитва да тушира напрежения, които са се натрупвали преди катастрофата с автобуса".

"Още преди лятната ваканция стана ясно, че ГЕРБ и правителството са в трудна ситуация и трябва да правят отстъпки в много посоки – и политически, и икономически. Бяха внесени чисто лобистки законопроекти за горивата, бездимните цигари, гласувани бяха 500 млн. лева за саниране на язовири. Зад всичко това има ясни политико-икономически бенефициенти", аргументира се политологът.

И допълва: "С оставките Борисов цели две неща: първо, да покаже, че поема отговорност и си е взел поука от грешките в политиката по безопасността по пътищата и държавните поръчки. Второ, той ще се опита да консолидира управляващото мнозинство, което ще трябва да му гласува нещо като вот на доверие в самото начало на есенния политически сезон".

"Ходът е много рисков, защото вместо като проява на сила, той може да се интерпретира като симптом на слабост (какъвто по-скоро е). За да не стане това, Борисов ще трябва да задлъжнее още повече на определени медии, свикнали да са с този, който е на власт. А такива дългове се осребряват с политическо фаворитизиране, което пък хората не харесват", обяснява Смилов. "Труден и опасен старт на сезона за ГЕРБ", заключва още политологът.

Премиерът така или иначе щеше да вземе оставки на по-късен етап

Според социолога от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов премиерът е поискал оставките, защото е "свършил обезболяващият ефект от европредседателството". "След него беше ясно, че всички натрупани в обществото малки драми ще се фокусират върху кабинета", каза той.

"А и на тези драми има кой да помогне - БСП, после либералната опозиция, както и появяващите се винаги в подобни ситуации странни субекти, които викат "крайно време е", ама не е ясно за какво, организират национални протести и искат Велико Народно събрание, примерно. А тях ги има и сега", продължава с анализа си Симеонов.

Според него две от оставките са били предизвестени още преди трагедията с катастрофата край Своге: "Става дума за Московски и Радев. Московски – след инцидента, в който участва или който се случи с детето му, а пък за Радев ясно личеше, защото част от средите в самия ГЕРБ не го обичат много. И то средите, които именно се занимават най-усилено с вътрешна сигурност".

Що се отнася до регионалния министър Николай Нанков, той "просто отговаря за ресора" и затова е в компанията на другите двама.

"Но Борисов направи нещо, което щеше да направи така или иначе, но на по-късен етап".

Развръзка или завръзка за управляващата коалиция

Попитан може ли случващото се да доведе до предсрочни избори, социологът коментира, че има такава опция, но тя ще бъде валидна ако ГЕРБ се изплашат и видят, че "вървят назад". "Тогава може и да опитат да катапултират", смята Симеонов. По думите му обаче "поне засега двама набиращи негативизъм министри по инициатива на премиера подадоха оставки и това е по-вероятно е да оздрави нещата, както винаги".

"Но все пак – има изхабяване на "материала" ГЕРБ, има опция хората да се одързостят, да си видят силата. И да видят Борисов слаб – тогава предсрочни избори са възможни", смята той.

"Сигурен съм, че опозициите – лява, дясна и друга, ще опитат точно това да направят – да представят Борисов като слаб, но този образ ще зависи и от самата управляваща коалиция", допълва Симеонов. Според него идните дни трябва да се види какво ще се случи в самата коалиция и кой ще седне на местата на тримата министри. "Ако нещата се развият зле – това, което ще се случи няма да е развръзката, а завръзката", твърди социологът.

Той обаче е сигурен, че каквото и да се случва с управлението на страната, то няма да е продуцирано от "външни фактори", защото "те в момента няма от какво да се тревожат".

"Борисов успя да тушира напрежението на Изток, а напоследък преди изборната година тушира и евентуални конфликти със Запада, като България се явява негов говорител на Балканите", поясни Симеонов.

Кабинетът може и да не изкара до края на годината

На коренно различна позиция обаче е политологът проф. Евгений Дайнов.

"Външният натиск върху България стремително се увеличава по видими и не до там видими признаци". Става дума най-вече за сферата на сигурността. Не знам дали нещо ще се "счупи", но има голям натиск – трудно преодолим", смята той.

Според него ходът с оставките на тримата министри показва, че Борисов се опитва да докаже, че все още има власт "да хвърля глави на публиката".

"Проблемът на Борисов е, че изглежда слаб и няма власт. Ето защо това е демонстрация на сила. Това е сигнал към всякакви други да не се закачат с него", смята Дайнов. Според когото пък този ход ще бъде използван от "Патриотите" да притиснат повече Борисов и да си вдигнат цената.

"Ще поскачат, поскачат и накрая ще се съгласят с оставките, като поискат нещо в замяна и го получат", коментира той коалиционните отношения.

По думите му е ясно, че този кабинет няма да изкара пълен мандат, "важно е дали ще изкара до края на годината".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари