Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По-силен контрол при е-цигарите препоръчва пазарът

Около 5% от пушачите у нас вече са на бездимни продукти, лекари ги подкрепят като средство за отказ от цигарите

3 коментара
По-силен контрол при е-цигарите препоръчва пазарът

Контролът при електронните цигари в България е слаб - липсват акцизи, могат да се продават навсякъде без разрешително и т.н. Всичко това може да ги превърне от по-малко вреден заместител на горимите цигари за заклетите пушачи в привлекателен продукт за младите изкушени от "модата". Това стана ясно по време на дискусии в рамките на Четвъртата среща за намаляването на вредата от цигарите и с медии извън форума.

"В 14 държави в света електронните цигари се облагат с акциз, у нас такъв няма", посочи пред журналисти сред срещата Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България, на отделна медийна дискусия на следващия ден.

"Акцизът е такса вредност. Както при алкохола – той е по-висок при по-високо градусовите напитки, а при горивата – при по-замърсяващите, така трябва да е и при тютюневите и никотиновите изделия", посочи тя. По думите ѝ е необходима и по-засилено прилагане на съществуващата регулация при продажбите на електронните цигари, които в момента реално могат да се предлагат навсякъде, както и да се поддържа актуализиран публичния регистър на този вид изделия. " В момента в този регистър, какъвто се поддържа и за новите тютюневи изделия, има около 20 компании, но не е посочено кои продукти те предлагат", уточни Джевелекова.

По думите ѝ Българската вейп асоциация, обединяваща пет компании, предлагащи този тип изделия у нас, също настоява за повече контрол на този сегмент на пазара. Самата "Филип Морис Интернешънъл", която има разработен такъв продукт, макар и да не е все още на нашия пазар, също е за засилване на контрола върху търговията с тези изделия, за да попадат те в ръцете само на пълнолетни пушачи, които имат проблем с пълното отказване на горимите цигари и търсят възможност да преминат на по-малко вредни алтернативи, доставящи никотин.

По-малко вредни, но все пак опасни

Проф. Игнасиос Икономидис от Националния кардиологичен университет на Атина също отбеляза, че много от младите експериментират с електронните цигари, което ги превръща в потенциални бъдещи пушачи на горими, тъй като никотинът е пристрастяващ, а доставянето му от обикновените тютюневи изделия е по-бързо.

Много от младите хора експериментират с електронните цигари, което може да ги превръща в потенциални бъдещи пушачи на горими, тъй като никотинът е пристрастяващ, а доставянето му от обикновените горими тютюневи изделия е по-бързо. Затова е необходима пълна и достоверна информация за по-малко вредните алтернативи. Това отбелява проф. Игнасиос Икономидис от Националния кардиологичен университет на Атина на Четвъртия форум за намаляване на вредата от тютюна, който събра в края на септември виртуално лекари и учени от цял свят.

Заради никотина цигарите са втората най-голяма зависимост в света след наркотиците. "Той въздейства директно на централната нервна система, освобождавайки доставящия удоволствие допамин, и затова организмът иска още и още", каза проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, който пък участва във Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, провела се на 28 септември в хибриден формат като част от десетата Юбилейна научна конференция "От науката до леглото на болния", организирана от "Арбилис" в Несебър.

Вредните и причиняващи сърдечно-съдови и онкологични заболявания ефекти се получават при вдишването на катраните и останалите около 7 хиляди канцерогенни вещества, отделяни в цигарения дим при горенето на тютюна, за пореден път отбелязаха лекарите, обединени около идеята за помощ на пушачите, които искат, но не могат да спрат цигарите именно заради пристрастеността си към никотина.

Провал на никотин-заместващите терапии

Момеков отбеляза, че никотин-заместващите терапии с лекарства в дългосрочен план се провалят, а някои от медикаментите, които трябва да потискат желанието за пушене, имат сериозни странични ефекти. Елиминиращите горенето устройства като електронните цигари и нагреваемите устройства са по-малко вредната алтернатива на пушенето.

Медиците обаче остават на твърдото мнение, че най-доброто за здравето на пушачите, особено тези, изкарали тежки инфаркти, инсулти или с исхемична болест, е спирането изцяло на тази вреден навик.

"64 процента от българските пушачи искат да спрат цигарите, но не могат. Виждал съм хора, излезли току що от тежка операция, след седмица в реанимация, да искат трескаво цигара", коментира проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиологи в Националната кардиологична болница. Той цитира също така данни, според които дори в случаите, когато хората спират цигарите по здравословни причини, 60 процента от тях до 12 месеца пропушват отново. 20 на сто от хората пък дори и сред прекарани тежки инсулти и инфаркти продължават да пушат както преди това, допълни той.

По-малко цигари не значи по-нисък риск

"Освен това хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето. Не е така – рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите", заяви проф. Георгиев.

"Без ничия помощ само 5 процента от пушачите успяват да спрат, а като цяло – с помощни средства - едва 8 на сто ", даде пример и д-р Емил Толди- Шедел, директор на болница "Сент Ференц" в Будапеща и председател на унгарското Медицинско дружество за намаляване на риска от пушенето. Той цитира данни, според които над 48 на сто от пациентите с коронарна болест продължават да пушат цигари, както и над 70 процента от пациентите с високо кръвно налягане.

Затова трябва да се предприемат мерки, казва д-р Шедел, посочвайки, че статистиката в световен план става все по-черна - през 2020 г. исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовите заболявания се нареждат на първо място като причини за нетрудоспособност, а сърдечно-съдовата смъртност е дори 60% по-висока, ако разглеждаме смъртността при над 35-годишните от всички заболявания.

В България 38% от хората пушат

С 38 процента пушачи от населението си на възраст над 15 години (по данни на Евростат за 2020 г.), България се нарежда сред страните с най-висок дял в света. Средногодишно на човек от населението у нас се падат по 2350 цигари. Според Георгиев обаче и в останалите държави делът въобще не е малък, но там статистиката показва по-нисък процент, защото има "тайни" около 7 процента пушачи, които не си признават, докато българите не крият този свой вреден навик. Лидер в света по употреба на тютюн е Китай с 33 на сто.

В Топ 10 се нареждат още Индия, Индонезия, САЩ, Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините, според изнесени от проф. Константинос Кесанопулос данни. От тях стана ясно още, че въпреки всички правителствени мерки срещу тютюнопушенето, то се увеличава. Докато през 1990 г. пушачите в света са били 990 млн. души, днес те са 1.145 млрд., като увеличението се дължи на страните от Северна Африка и Близкия Изток. През 2019 г. в света са били изпушени 7.41 трилиона цигари или по 20.3 млрд. къса дневно.

Над 6 млн. души в света умират годишно от болести, провокирани от пушенето. Украйна е лидер по такава смъртност сред мъжете с 487 на 100 хиляди души, а лидери при жените са Дания, Черна гора, Сърбия и Гренландия със 180 жертви на 100 хиляди души.

Въпреки мерките пушачите нарастват

От всички 1.145 млрд. пушачи в света немалка част вече са преминали на алтернативи на горящите цигари, но какви са дяловете на ползващите електронни цигари и на нагреваеми устройства в цял свят участниците във форума не можаха да кажат. От "Филип Морис" посочиха само, че 20 млн. от техните потребители вече са минали на устройството IQOS, като 70 на сто от тях не го комбинират с обикновени цигари. Компанията, която има намерение да спре да произвежда конветнционални тютюневи изделия, прогнозира, че до 2025 г. потребителите ѝ на бездимни устройства ще надхвърлят 40 млн. Очакванията са базирани на данните за второто тримесечие на 2021 г., според които продажбите на бездимните им изделия бележат ръст от 30.7 на сто.

От "Филип Морис България", акцентираха върху приноса, който имат бездимните продукти върху нарастването на отказалите се пушачи, цитирайки данни от Американското дружество да изследване на рака. Те показват, че пускането на IQOS на американския пазар е довело до три пъти по-бърз спад на пушачи спрямо всички въведени дотогава правителствени мерки. Интересен е примерът с Япония, която е първата страна в света, където компанията започва да продава бездимните си продукти през 2014 г. Данните показват, че докато преди това темпът на отказ от цигари там е бил 1.8 на сто, вече е 9 процента, а 20 на сто от пушачите са заменили цигарите с алтернативни устройства..

"В България приблизителната оценка е, че около 5 процента от пушачите са се отказали благодарение на бездимните устройства" посочи Джевелекова. Компанията редовно прави анкети сред своите потребители и те масово сочат, че решението да преминат към по-малко вредните продукти е решение по здравни причини и в резултат на научните доказателства за по-ниския риск.

Има и по-лесен преход

Макар да не препоръчват на пациентите си алтернативните на конвенционалното пушене устройства, лекарите обясняват, че те могат да са по-лесният преход към пълния отказ, заради задоволяването на никотинитовия глад, с постепенното елиминиране на тютюнджийската кашлица, подобряване състоянието на кръвоносната система и което не е маловажно – запазване на теглото.

Докато при спирането на цигарите човек напълнява между 4 и 7 кг, преминаването към алтернативни изделия добавя към теглото 0.7 кг. като обиколката на талията се запазва. В същото време в първите пет дни от замяната в кръвта на пушача намалява въглеродният окис, чиято концентрация увеличава риска от сърдено-съдови заболявания. Д-р Маруся Белякова, мениджър по научните въпроси на "Филип Морис България", цитира клинични изследвания на компанията, проведени сред пушачи, спрели напълно цигарите и минали на бездимни устройства, при сравнението на чиито данни излиза, че при последните две групи показателите за много близки. Тя цитира и математически модел с данните за хоспитализации на пациенти с хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ) в периода 2010-2020 г. - тоест пет години преди пускането на системата IQOS на тамошния пазар и пет години след това, според които с 15 на сто са намалели влезлите в болница заради ХОББ.

Чак на петата година от спирането на тютюневите цигари обаче може да се говори за спад на риска от заболявания, а на 10-ата опасността е наполовина по-ниска, добави Белякова.

На срещата за намаляване на вредата от тютюна в Несебър проф. Георги Момеков обърна внимание и на това, че т.нар. пасивни пушачи при обикновените цигари също вдишват вредните вещества, отделяни с дима, докато при алтернативните продукти не са изложени на такова влияние. Той обаче отбеляза, че трябват допълнителни изследвания в тази посока.

Илюзии или реалности

Проф. Волфганг Поп, пулмолог и медицинския център "Дьоблинг" във Виена", смята за нереалистично да се очаква, че в скоро време няма да има пушачи и затова трябва да се оценят правилно всички алтернативи, помагащи за спирането на цигарите и за намаляването на тяхната вреда.

Ако не се направи нищо, пушачите дори може да се удвоят, смята кардиологът Джузепе Зокай от Университета "Сапиенца" в Рим.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. fifinka!
  #3

  Мелани да пуша не ме интересуването Кой им пукат малко е. в свят до живота си Тя умира беше да вярно че починала Тя умряла да Мелани да пуша повече отрова рак в забранено!

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #2
 3. beyond_the_frame
  #1

  "Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите - аз лично съм го правил над 200 пъти" - Марк Твен. А сега по-сериозно: е-цигарите са най-добрия заместител на тютюневите изделия. Ако не са полезни, то те са по-малко вредни. Те са помогнали на много хора (включително и на мен) да се преборят с тютюнопушенето. Твърдението, че младите преминават електронни към конвенционални цигари е напълно погрешно. Пушенето е навик и е функция на мозъка - например когато спиш не ти се допушва докато не отвориш очи.Единствения начин да спреш наистина цигарите е да имаш волята да ги спреш - всичко друго (никотинови лепенки, е-цигари, хапчета и др.)могат да ти помогнат, но без желание няма да се случат нещата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.