По-скъп с 3.5% газ за юли и още толкова през август, прогнозира "Булгаргаз"

По-скъп с 3.5% газ за юли и още толкова през август, прогнозира "Булгаргаз"

Държавният обществен доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в енергийния регулатор с прогнозна цена на природния газ през юли с 3.5 на сто по-висока от настоящата и направи изчисления и за тарифата през август – ръст с още 3.5 процента.

За юли калкулациите на "Българгаз" сочат цена от 46.88 лв./МВтч, без данъци, такси и акцизи при сегашна тарифа от 45.27 лв., а за август разчетите са за стойност от 48.42 лв.

Спрямо сериозното 20-процентно повишение на цената през юни, заради скока на европейските газови борси и едноседмичния ремонт на трасето на газопровода "Турски поток" в Турция, сега има забавяне в поскъпването на синьото гориво.

Реалните разчети обаче ще са ясни на 1 юли, когато "Булгаргаз" сметне данните за целия месец юни и вкара окончателното си заявление. Тогава ще стане ясно и отражението на досегашния ръст на газовите цени и прогнозата за бъдещото им движение в тарифите на топлофикационните дружества. Според доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената на тока и парното за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г. поскъпването при електроенергията бе средно 3 на сто, а на топлинната енергия – средно с 10 на сто. Изчисленията обаче са правени при цена на газа от преди юнския сериозен ръст.

Споделяне

Още от Бизнес