По-скъп ток и отчитане на електромера на 3 месеца

По-скъп ток и отчитане на електромера на 3 месеца

Поскъпване на тока с над 10 процента и отчитане на електромерите на тримесечие от юли, ще предложи CEZ Електро, обслужваща клиентите в столицата, София-област и  Плевен, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщиха от компанията в четвъртък.

Точните разчети за поскъпването ще станат ясни на 28 февруари, когато дружеството ще обяви заявлението си за поскъпване, каза Георги Миков, директор Бизнес управление. Отчитането на електромерите на по-дълъг от сегашния едномесечен период е заложено в проекта на нови общи условия за потребителите, който през март-април ще бъде обсъден публично и след това трябва да бъде одобрен от ДКЕВР.

В Чехия отчитането на потреблението става веднъж годишно, а за фирмите, клиенти високо напрежение – месечно, обясни Ростислав Дижа, мениджър продажби. В България се доближаваме до варианта за засичане на електромера на три месеца, допълни той. Така хората ще получават по две фактури с изчислена консумация на база предходни  периоди и трета изравнителна.

Провели сме анализи в различни типове сгради и на тяхна база считаме, че можем да прогнозираме с точност до 95 процента потреблението, което е сравнително постоянно в съответните сезони, обясни Радослав Димитров, директор продажби в CEZ Eлектро. От компанията парираха притесненията за непрозрачност при този тип фактуриране на консумацията, каквато има при изравнителните сметки за парното. Хората винаги могат да си засекат сами електромера и да установят ако има драстични разминавания с месечната им сметка, обясни Димитров.

По-рядкото засичане на електромерите за бита ще доведе до намаление на разходите на компанията за инкасатори,  които, колкото и да са незначителни на фона на общите разходи, ще позволят известно задържане на ръста на цената на тока, обясни Георги Миков. Ако потребителите и регулаторът одобрят нашето предложение, ще можем да въведем новия начин на отчитане през втората половина на годината, допълни той.

Още се пресмята какво ще е конкретното увеличение на двете цени за разпределение и за снабдяване, което ще поиска CEZ, но общо за потребителя ще е малко над 10 процента. От тях обаче основното поскъпване ще поеме цената за разпределение, която включва разходите за преноса на тока по мрежата. При снабдяването тарифата ще се увеличи по-малко, защото след освобождаването на пазара от 1 юли, тя ще е водеща за избора на доставчик от клиентите, излезли от регулирания пазар, обясниха от CEZ.

По повод вчерашното решение на ДКЕВР за задължителното фактуриране по цени с ДДС, за да се избегне математическото закръгляне нагоре на стойностите за разпределение и  снабдяване, получавано сега при цените без ДДС, от CEZ заявиха, че още не са получили указанията от регулатора.

Когато получим точната методика за прилагане на цените с ДДС, ще можем да кажем как ще се изчисляват сметките и как ще бъдат възстановени надписаните стотинки в резултат на  получаващите се в повече 0,0004 лв. след включването на ДДС, каза Кремена Стоянова. По думите ѝ след вчерашните указания на ДКЕВР се получава противоречие с данъчните закони, които изрично посочват, че ДДС се слага и върху акциза, плащан от януари от бизнеса, но е нулев за бита тази година. Затова и дружеството е фактурирало цени без ДДС.

При това положение излиза, че и останалите двама собственици на електроразпределителни и електроснабдителни дружества – EVN и E.ON, не са съвсем коректни с фактурите си. EVN към данъчните, след като прави фактурите си с ДДС. А E.ON към клиентите си, защото също като CEZ изчислява сметките си без ДДС и значи при клиентите във Варна и Горна Оряховица също има изкривявания на фактурите.

Януарската каша с цените на тока в Западна България се допълва и от начисления върху януарските сметки данък добавена стойност, който е платен авансово от CEZ в държавния бюджет. Следвайки логиката на ДКЕВР, сега компанията ще трябва да преизчислява и него, тъй като се променя данъчната основа на фактурите.

Не сме изчислявали с колко повече са приходите, получени в резултат на закръглянето и които трябва да връщаме на клиентите, но като цяло продадената електроенергия през януари е с 30 процента по-малко отколкото за същия период на миналата година заради топлото време, каза Димитров.  Спрямо декември пък консумираната енергия била с 10 на сто по-ниска.

Според CEZ проблемът с разделените цени е можело да бъде решен и при определянето на новите тарифи от юли. Регулаторът прави цените на база признати приходи, които ако са били по-високи предишната година, се намаляват и по този начин поскъпването е по-малко.

Споделяне

Още от Бизнес