По-скъпи зеленчуци и плодове в края на лятото

По-скъпи зеленчуци и плодове в края на лятото

В края на лятото плодовете и зеленчуците, чиито сезон е на приключване, очаквано вдигат цените си. Поскъпването обаче засяга и основни продукти като масло и сирене.

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0.32 процента до 1.327 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тази година индексът падна в средата на август до 1.311 пункта. Миналото лято се понижи до 1.309 пункта, преди да започне да се повишава, както обикновено става всяка есен. Базовото ниво на индекса 1.000, е от 2005 година.

Доматите от открити площи поскъпнаха тази седмица с 4.9 на сто и се продават по 1.07 лева за килограм, съобщава БТА. Градинските краставици поскъпват с 20 процента до 1.20 лева средно за килограм. Картофите поевтиняват с 14.9 на сто и се търгуват по 0.53 лева за килограм на едро.

Цената на зелените чушки се качва с 10.9 на сто до 1.12 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват с 8.6 на сто до 1.27 лева за килограм. Корнишоните се продават по 1.37 лв. /кг. Тиквичките поевтиняват с 5 на сто до 0.95 лева за килограм.

Още от България