По-скъпите билети за влак вече са в сила

Поскъпването на влаковите билети средно с 9 на сто вече е факт от понеделник 23 януари, съобщиха от "Холдинг Български държавни железници" (БДЖ). Увеличаването на цените за пътуване с бърз и пътнически влак по линиите, субсидирани от държавата бе обявено в края на миналата година, но влиза в сила сега.

За някои от най-натоварените линии до градовете около София увеличението е над 10 сто. Билетът за бърз влак до Елин Пелин например поскъпва от 2.80 на 3.10 лв., показва справка в страницата на БДЖ. Билетът до Перник вече е 2.30 лв.

 

През декември железниците увеличиха цените на експресните влакове с 15% и така пътуването до морето поскъпна с около 3 лв. От поскъпналите билети за експресите БДЖ очаква допълнителни около 500 000 лв. приходи годишно. От увеличението за останалите композиции ефектът се изчислява на 2 млн. лева годишно.

 

Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от юли 2008 г., като натрупаната инфлация за периода 2008 г. – 2011 г. доведе до значително увеличаване на разходите за извършване на транспортната услуга, мотивират се от железницата. Индексът на инфлация през август 2011 г. спрямо януари 2011 г. е 0.9%, но цените на дизеловото гориво за нуждите на БДЖ за същия период са се увеличили с 11.3%.

 

Повишението на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД предприе в края на 2011 г. за ускоряване на реформите в дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?