По-скъпият газ не трябва да вдигне цените на стоките и услугите

Регулаторът се надява сега увеличените тарифи за парното да се тушират наесен от ангажимента на "Газпром" за промяна на договора

Поскъпването с близо 30 процента на цената на природния газ от април не би трябвало да се отрази върху цените на останалите стоки и услуги по веригата. Повлияни ще са само цените на топлоенергията и електроенергията на топлофикациите, но това става в момент, в който отоплителният сезон приключи, и до наесен Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) очаква положителен ефект от ангажимента на "Газпром" за предоговаряне на цените си за Източна Европа. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, след заседание на регулатора във вторник, на което бе потвърдено поисканото от обществения доставчик "Булгаргаз" поскъпване на природния газ.

Думите на Иванов идват в отговор на прогнози на различни браншови организации за поскъпването на техните стоки в резултат на увеличението на газовата цена със сериозните 30 на сто.

"В еднаква степен те трябваше да имат основание да намалят цените, когато ние намалихме цената на природния газ с 61 процента - два пъти повече, отколкото е повишението сега. Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна и аз питам българските потребители дали те почувстваха, че цената на природния газ намаля с 61 процента. Сега стана една трета от цената, която имаше само преди две години и половина", посочи Иван Иванов.

Той допълни, че специално е направил проверка в данните на НСИ и установил, че предишните поевтинявания на газа не са отразени в цените на нито една стока. "Ако природният газ е толкова важен ценообразуващ елемент, защо тогава нищо не поевтиня“, попита Иванов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Стефан Янчев допълни, че от 2013 г. до 2016 г. синьото гориво у нас е поевтиняло с 452 лв. "Това е 2.5 пъти намаление. Паднаха ли с толкова цените на останалите стоки?“, попита и газовият шеф.

Значителното поскъпване на синьото гориво в следващите три месеца обаче ще доведе до повишаване на цената на топлинната енергия между 18 и 37 на сто и средно с 0.95 процента за тока, сочат разчетите на КЕВР и тепърва предстои тяхното обсъждане.

"На 1 юли ще излезем с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което само ще отразим промяната на цената на природния газ“, коментира още Иван Иванов. По думите му тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще засегне летния сезон.

"Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с "Газпром“ и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол“, посочи регулаторният шеф.

Той даде за пример спада на цената на петрола с около 5 долара от 7-8 март и на курса на долара. Тези намаления обаче не могат да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като се вземат параметри до 1 март.

Иванов заяви още, че КЕВР ще предложи на Европейската комисия в рамките на ангажиментите на "Газпром“ по антимонополното дело, да заложи срок, в който да се промени ценообразуващата формула в договора между "Булгаргаз“ и "Газпром експорт“. Комисията ще настоява също цената на руския газ за България да се определя според цените на големите европейски газоразпределителни центрове, а не да е вързана към петрола за девет месеца назад, както е в момента.

Представителят на Българската федерация на големите индустриални компании и КРИБ Константин Стаменов увери по време на заседанието, че макар и да е шоково поскъпването на газа от април, членовете на организациите няма да го отразят в своите цени. Той призова обаче час по-скоро да се случи реално либерализацията на българския газов пазар.

Стаменов заяви още, че бизнесът е против и планираното от 7 април увеличение на цената "Задължения към обществото“, която се плаща от всички потребители на електрическа енергия. Тази тарифа покрива разходите на НЕК, произтичащи от задължението ѝ да изкупува на високи цени енергията от възобновяеми източници, от американските въглищни централи, топлофикациите и заводските електроцентрали. Те са за 1 219 651 000 лв. годишно и трябва да бъдат компенсирани с тази такса.

Плановете на КЕВР са тя да се повиши с 3.49 процента от сегашните 35.77 лв/Мвтч на 37.02 лв. Така цената на тока, продаван от НЕК на електроснабдителните дружества, ще стане от 106.60 лв./МВтч на 107.90 лв. от 7 април.

Регулаторът смята да повиши незначително и цената за пренос на електроенергията през мрежата на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от настоящите 7.32 лв./МВтч на 7.34 лв. Цената на ЕСО за достъп до мрежата остава същата в размер на 1.13 лв./мегаватчас.

За крайните битови потребители на електроенергия това означава повишение от 0.95 на сто средно за страната, сочат разчетите на енергийния регулатор.

Какви ще са цените на тока за бита в лв./кВтч без ДДС

  ЧЕЗ ЕВН    Енерго-Про
Сегашна цена Нова цена   Сегашна цена Нова цена   Сегашна цена Нова цена  
Дневна тарифа 0.17220 0.17384    0.17217 0.17380 0.18290 0.18460
Нощна тарифа  0.09923 0.10021 0.09779 0.09876    0.10117 0.10218
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес